Чи можна займатися сексом у піст: пояснення священника

У католицької церкви немає жодних застережень із цього приводу
15 Березня, 19:47 263

Одружені пари під час посту можуть займатись сексом, у цьому немає жодного гріха.

Про це інтерв’ю ТСН.ua розповів отець Роман Демуш – священник УГКЦ і заступник голови Патріаршої комісії у справах Молоді Української греко-католицької церкви.

"Якщо ми говоримо про час посту, то найважливішим від чого потрібно утримуватися - це гріх. А тому ми повинні утримуватися від цієї шкоди, від того, що руйнує наше життя, від того, що віддаляє нас від Бога. Статеве життя у подружжі не є гріхом. А тому немає застережень про утримання від статевого акту подружжя під час посту. Зокрема, в УГКЦ, як і у католицькій церкві немає таких обмежень чи застережень. Реалізація статевого життя у подружжі є способом дарування і способом жертви одне для одного. Тут слід наголосити, щоб навчитися жити у подружньому житті, бути відкритими до дітонародження та виявляти свою любов, не трактуючи свого партнера, як об'єкта якихось бажань", - сказав священник.

Нагадаємо, напередодні Великодня віряни 40 днів тримають Великий піст. Вважається, що він був встановлений церквою як пам'ять про піст Ісуса Христа в пустелі. Саме він допомагає стати ближчим до Сина Божого, який протягом 40 днів нічого не їв, попри численні спокуси. Крім того, під час дотримання Великого посту варто згадувати те, як Ісуса Христа розіп'яли на хресті й, після оплакування Богородицею Дівою, поклали в труну, проте на третій день він воскрес із мертвих.

Великий піст встановлюється для того, аби морально та фізично підготуватись до Великодня. Людина має читати молитви, ходити на літургії, а також споживати виключно пісні страви.

Читайте також