Глава НБУ виступив проти продовження емісії гривні

Головне
Це може призвести до ще більшого зростання інфляції в країні
Головне
6 Липня, 17:54

Голова Національного банку України Кирило Шевченко виступив проти продовження емісії гривні.

Про це він написав у колонці для Економічної правди.

На його думку, це може призвести до ще більшого зростання інфляції в країні та підірве довіру до гривні та чинної влади.

Шевченко каже, що грошова емісія – найшвидший та найефективніший спосіб послабити фінансову напругу для бізнесу та населення у короткостроковій перспективі, але вона не зможе забезпечити довгострокову стійкість економіки.

Для зниження негативних економічних та соціальних наслідків війни слід використати методи оптимізації державних фінансів, - зазначив він.

За словами Шевченка, зараз Україна гостро відчуває спад податкових відрахувань до скарбниці, викликаний зупинкою роботи багатьох підприємств, і емісія стала основним способом покриття бюджетного дефіциту.

Він нагадав, що у березні в оборот було випущено 20 млрд гривень, а в червні - вже 105 млрд. Це, за його словами, неминуче веде до послаблення гривні, зростання попиту на іноземну валюту та інфляції.

У результаті програють усі, тому що економіка без надійної грошової одиниці не має шансів на зростання або відновлення, - каже Шевченко.

Нагадаємо, за три місяці війни Національний банк "надрукував" вже 120 млрд грн.