Голова "Державного оператора тилу" Жумаділов визнав, що їздив до окупованого Криму

За словами чиновника, його дружина, яка отримала російський паспорт, стала жертвою примусової паспортизації країни-агресора.
13 Грудня, 12:40

Голова державного підприємства "Державний оператор тилу" Арсен Жумаділов підтвердив, що відвідував окупований Крим під час перебування на державній службі, проте не зміг повідомити точні дати поїздок.

Про це йдеться в офіційній відповіді Арсена Жумаділова журналісту Дмитру Тузову, яка опублікована у блозі на "Українській правді".

"Я їздив в Крим раз на три роки в середньому. Деякі з вказаних поїздок могли відбуватись в час, коли я працював на публічній службі. Наразі зазначити точні дати поїздок неможливо", - повідомив генеральний директор ДП "Державний оператор тилу".

Чиновник зазначив, що його дружина піддавалася тиску з боку російської влади окупованого Криму, метою якого було отримання паспорта громадянки рф. Водночас чиновник запевнив, що його дружина не спілкувалася з представниками ФСБ рф та не повідомляла представників російської влади про те, що її чоловік – український високопосадовець.

"Під час поїздок представники окупаційної влади неодноразово здійснювали перешкоди моїй дружині, погрожували їй, примушуючи до паспортизації країною-агресором. В умовах повного безправ’я на тимчасово окупованій території, бо відмова в отриманні паспорта країни-окупанта призводила до обмеження пересування, позбавлення можливості відвідувати близьких рідних, які потребували догляду, створювала реальну загрозу насильства з боку агресора, моя дружина була вимушена погодитись на примусову паспортизацію країною-окупантом навесні 2021 року, в місті Сімферополі. Інформація про моє місце роботи при поданні документів на отримання "паспорту" не подавалась. З початком повномасштабного вторгнення дружина припинила поїздки. Спілкування зі співробітниками ФСБ не було", - зазначив чиновник у відповіді.

Арсен Жумаділов визнав, що будь-які контакти представників української влади з представниками держави-агресора мають ретельно перевірятися українськими правоохоронними органами.

"Будь-які зв’язки публічних осіб з країною-агресором підлягають ретельній перевірці та постійному моніторингу з боку правоохоронних органів, громадянського суспільства для унеможливлення загрози національній безпеці та територіальній цілісності держави", - констатував чиновник.

У своєму блозі журналіст Дмитро Тузов наголошує на тому, що, з огляду на отримання дружиною російського паспорта, подальше перебування Арсена Жумаділова на посаді є застосуванням подвійних стандартів та може нести загрозу національній безпеці країни.

"Думаю, що подвійні стандарти це, в принципі, нонсенс і поганий сигнал для суспільства. Чи означає це, що ми мали б толерувати отримання російського громадянства тими, хто їздив, або збирається їздити до своїх рідних на окуповані території? Адже не важко визнати, що поїздки на тимчасово окуповані території можуть стати фактором шантажу і спроб здійснення впливу на українських посадовців. Зважаючи на це, відповідальною позицією високопосадовця, на мою думку, мав би бути вибір: або поїздки на тимчасово окуповані території, або посади в структурі української влади", - відзначив журналіст.

Нагадаємо, керівник закупівельної організації Міноборони "Державний оператор тилу" Арсен Жумаділов визнав, що його дружина має російський паспорт. Спочатку чиновник назвав цей документ "нікчемним" і таким, що не може бути перешкодою у його роботі в Міноборони України, проте згодом оголосив про наміри ініціювати процедуру відмови від російського паспорта.