Голова "Державного оператора тилу" Жумаділов визнав, що їздив до окупованого Криму

За словами чиновника, його дружина, яка отримала російський паспорт, стала жертвою примусової паспортизації країни-агресора.
Голова "Державного оператора тилу" Жумаділов визнав, що їздив до окупованого Криму
Арсен Жумаділов Фото: facebook.com/arsen.zhumadilov
13 Грудня 2023, 12:40
читать на русском

Голова державного підприємства "Державний оператор тилу" Арсен Жумаділов підтвердив, що відвідував окупований Крим під час перебування на державній службі, проте не зміг повідомити точні дати поїздок.

Про це йдеться в офіційній відповіді Арсена Жумаділова журналісту Дмитру Тузову, яка опублікована у блозі на "Українській правді".

"Я їздив в Крим раз на три роки в середньому. Деякі з вказаних поїздок могли відбуватись в час, коли я працював на публічній службі. Наразі зазначити точні дати поїздок неможливо", - повідомив генеральний директор ДП "Державний оператор тилу".

Чиновник зазначив, що його дружина піддавалася тиску з боку російської влади окупованого Криму, метою якого було отримання паспорта громадянки рф. Водночас чиновник запевнив, що його дружина не спілкувалася з представниками ФСБ рф та не повідомляла представників російської влади про те, що її чоловік – український високопосадовець.

"Під час поїздок представники окупаційної влади неодноразово здійснювали перешкоди моїй дружині, погрожували їй, примушуючи до паспортизації країною-агресором. В умовах повного безправ’я на тимчасово окупованій території, бо відмова в отриманні паспорта країни-окупанта призводила до обмеження пересування, позбавлення можливості відвідувати близьких рідних, які потребували догляду, створювала реальну загрозу насильства з боку агресора, моя дружина була вимушена погодитись на примусову паспортизацію країною-окупантом навесні 2021 року, в місті Сімферополі. Інформація про моє місце роботи при поданні документів на отримання "паспорту" не подавалась. З початком повномасштабного вторгнення дружина припинила поїздки. Спілкування зі співробітниками ФСБ не було", - зазначив чиновник у відповіді.

Арсен Жумаділов визнав, що будь-які контакти представників української влади з представниками держави-агресора мають ретельно перевірятися українськими правоохоронними органами.

"Будь-які зв’язки публічних осіб з країною-агресором підлягають ретельній перевірці та постійному моніторингу з боку правоохоронних органів, громадянського суспільства для унеможливлення загрози національній безпеці та територіальній цілісності держави", - констатував чиновник.

У своєму блозі журналіст Дмитро Тузов наголошує на тому, що, з огляду на отримання дружиною російського паспорта, подальше перебування Арсена Жумаділова на посаді є застосуванням подвійних стандартів та може нести загрозу національній безпеці країни.

"Думаю, що подвійні стандарти це, в принципі, нонсенс і поганий сигнал для суспільства. Чи означає це, що ми мали б толерувати отримання російського громадянства тими, хто їздив, або збирається їздити до своїх рідних на окуповані території? Адже не важко визнати, що поїздки на тимчасово окуповані території можуть стати фактором шантажу і спроб здійснення впливу на українських посадовців. Зважаючи на це, відповідальною позицією високопосадовця, на мою думку, мав би бути вибір: або поїздки на тимчасово окуповані території, або посади в структурі української влади", - відзначив журналіст.

Нагадаємо, керівник закупівельної організації Міноборони "Державний оператор тилу" Арсен Жумаділов визнав, що його дружина має російський паспорт. Спочатку чиновник назвав цей документ "нікчемним" і таким, що не може бути перешкодою у його роботі в Міноборони України, проте згодом оголосив про наміри ініціювати процедуру відмови від російського паспорта.

1