З такою упряжкою далеко не заїдеш або податкові граблі для українського бізнесу

Дмитро Нікітін

Підприємець, благодійник

З такою упряжкою далеко не заїдеш або податкові граблі для українського бізнесу
18 Грудня 2023, 19:07
читать на русском
Виснажлива війна в Україні триває. Та попри це говорити про відновлення потрібно вже сьогодні. Від якісного планування та ґрунтовної підготовки в даному питанні напряму залежатиме швидкість, з якою наша країна зможе оговтатись від бойових ран та стати на шлях прогресуючого розвитку.

Закономірно, що після воєн завжди настає період відбудови. З усіх екранів українців запевняють про черги з охочих вкладати кошти у нашу країну. На цьому фоні складається враження, що проблем в даному питанні не буде від слова взагалі. Але реальність, на жаль дещо інша.

Міжнародна допомога скорочується

Так, за даними TOP LEAD, обсяг міжнародної допомоги Україні у всіх сферах (фінансова, гуманітарна, військова) скорочуються. Останніми місяцями вони впали до мінімуму — менш як 1 млрд доларів на місяць.

І хоча ця інфографіка не зовсім репрезентативна в контексті повоєнного відновлення, але уявлення про загальні настрої і тенденції передає цілком коректно.

Ще більш повчальною, як на мене, тут буде відома народна мудрість, що говорить: «Працюй небоже, бо і Бог не поможе».

Тому покладатися у відновленні України лише на міжнародних донорів, як мінімум, наївно, а як максимум – безвідповідально. Працювати на відбудову України мають насамперед самі українці та український бізнес.

А що по національному бізнесу

Відповідно до результатів щорічного дослідження Європейської Бізнес Асоціації «Податковий індекс», 40% українських компаній вважають діючий податковий режим перешкодою для розвитку бізнесу.

Як задовільний його оцінюють 52% компаній і лише 8% – що він сприяє розвитку їхнього бізнесу. 

Вдумайтесь: майже половина тих, хто потенційно відновлюватимуть країну після війни говорять про «палиці в колесах» від цієї ж країни. Це абсурд, який потребує термінового втручання. Бо з такою упряжкою далеко не заїдеш.

 Крім цього, більшість реципієнтів вищеописаного дослідження повідомили також про збільшення фіскального тиску у порівнянні з минулим роком. І лише 7% опитаних не відчули жодних проявів тиску щодо своєї компанії. 25% повідомляють про відчутний фіскальний тиск, 40% – про помірний.

До висновків

Об’єктивно, умови для розвитку національного бізнесу в Україні наразі в умовах війни не найкращі. На жаль. Корупція, податковий тиск, надмірний контроль та нестабільне законодавство - це додаткові негативні фактори, які аж ніяк не сприяють його розвитку.

Така ситуація неприпустима, якщо ми прагнемо не лише вистояти у війні, а й побудувати заможну, процвітаючу країну.

Відроджувати Україну, перш за все, буде не міжнародна допомога, а саме вітчизняний бізнес. Саме йому потрібно буде створити чіткі прозорі умови для розвитку,  реформувати податкове законодавство та забезпечити його сталість, створити з податкової служби не каральний, а дійсно допоміжний орган. І працювати над вищезазначеними пунктами потрібно не після закінчення війни, а вже сьогодні.

Читайте також

1