В Україні не змінюватимуть систему оподаткування ФОПів до кінця війни - Гетманцев

На його думку, з чинною системою оподаткування ФОПів Україну не візьмуть до ЄС
В Україні не змінюватимуть систему оподаткування ФОПів до кінця війни - Гетманцев
Данило Гетманцев (фото: УНІАН)
13 Жовтня 2023, 13:43
читать на русском

Нардеп від фракції "Слуга народу", голова парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев повідомив, що спрощену систему оподаткування для фізосіб-підприємців  не будуть змінювати до кінця війни.

Про це він зазначив в інтерв’ю Українським Новинам.

"… ми не збираємося змінювати систему єдиного податку у війну", – вказав депутат.

При цьому Гетманцев вважає, що система єдиного податку, яка працює зараз, перестала виконувати функцію підтримки малого бізнесу, а стала способом ухилення від податків великого бізнесу.

На його думку, з чинною системою оподаткування ФОПів Україну не візьмуть в Європейський союз.

Нардеп розповів, що Міністерство фінансів уважно вивчає всі європейські моделі, переважно східноєвропейських країн і визначає найбільш прийнятну для нас.

"Ми повинні з вами уніфікувати наше оподаткування з системою оподаткування ЄС, це стосується і звичайної системи і спрощеної. За зразком, одна з країн, яка розглядається – це Польща", – додав Гетманцев.

За його словами, питання моделі оподаткування малого бізнесу безперечно не вирішене, а лише розглядається, тому говорити про будь-які нові ставки податків рано.

Нагадаємо, у червні Верховна рада ухвалила законопроект №8401, яким внесено зміни до Податкового кодексу. За кілька тижнів його підписав президент Володимир Зеленський.

Згідно з документом, з 1 серпня 2023 року скасовано податкові пільги, а також поновлено перевірки підприємців.

Зокрема, було скасовано пільгову 2%-у ставку. Фізичним особам-підприємцям дозволили самостійно перейти на бажану систему оподаткування. А нових ФОПів, які реєструвалися у 2022 році, автоматично перевели на єдиний податок зі ставкою 5%.

Крім того, І та ІІ групи зобов'язали знову сплачувати єдиний податок, а заборону на штрафи за порушення податкового законодавства також скасували.

Зазначимо, повернення довоєнних податків, штрафів та перевірок є одним із структурних маяків, передбаченим угодою з Міжнародним валютним фондом (МВФ) про програму фінансування на 15,6 млрд доларів.

Читайте також