Адвоката Горецького, який є спільником Князєва у справі про хабар, звільнили від покарання

Суд затвердив угоду між прокурором та адвокатом, кого разом з ексголовою Верховного суду викрили на хабарі у 2,7 млн доларів
Важливо
Адвоката Горецького, який є спільником Князєва у справі про хабар, звільнили від покарання
Князєв Всеволод (фото: supreme.court.gov.ua)
13 Жовтня 2023, 11:41
читать на русском

Вищий антикорупційний суд на засіданні 12 жовтня затвердив угоду між прокурором та адвокатом Олегом Горецьким, якого разом з ексголовою Верховного Суду Всеволодом Князєвим викрили на одержанні 2,7 млн доларів США хабаря.

Про це повідомила Спеціалізована антикорупційна прокуратура.

Відповідно до угоди суд визнав адвоката винуватим у пособництві в пропозиції службовій особі, яка займає особливо відповідальне становище, надати їй та третій особі неправомірну вигоду та наданні такої вигоди за вчинення службовою особою, в інтересах того, хто пропонує та надає таку вигоду, та в інтересах третьої особи будь-якої дії з використанням наданої їй влади та службового становища, тобто у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 27, ч. 4 ст. 369 КК України та у шахрайстві за ч. 4 ст. 190 КК України", - йдеться у повідомленні.

Відповідно до вироку суду Горецькому  призначено покарання у виді п’яти  років позбавлення волі без конфіскації майна. Водночас його звільнено від відбування призначеного покарання із іспитовим строком три роки.

За умовами угоди із САП адвокат зобов’язаний співпрацювати зі стороною обвинувачення та надавати викривальні покази, а також перерахувати 21 млн грн на спеціальний рахунок у Фонд United 24 на спільний проєкт Генштабу ЗСУ, Держспецзв'язку та Міністерства цифрової трансформації - «Армія дронів».

Водночас вилучені під час  розслідування кошти у сумі близько 29 млн грн також будуть перераховані на підтримку Збройних сил України. Крім того, у порядку спеціальної конфіскації стягується 350 тис. доларів США.

Нагадаємо, що у "справі Князєва", судді ВАКС вже тричі зменшували заставу – зі 107 млн грн – до 45 млн грн. Крім того, судді Вищого антикорупційного суду раніше прийняли рішення про повернення коштів, вилучених під час обшуків у Князєва вдома. Детективи НАБУ тим часом й досі не знайшли майже півмільйона доларів, які за їх версією були передані Князєву.

Як відомо, 15 травня проходили обшуки у 18 суддів Верховного суду, окрім Князєва, який того дня було затримано. За інформацією, у частини суддів під час обшуку знайшли вдома готівку у великих розмірах у різних валютах.

Того ж дня у НАБУ повідомили, що правоохоронці викрили корупційну схему, у якій брало участь керівництво Верховного суду. Зокрема, на хабарі у 2,7 млн доларів спіймали голову Верховного суду України Всеволода Князєва.

На пленуму Верховного суду було підтримано дострокове припинення повноважень Князєва. Пленум Верховного суду висловив недовіру голові ВС Князєву та достроково позбавив його статусу очільника суду. Рішення підтримали 140 суддів Верховного суду, двоє - проголосували проти.

Однак Князєв і надалі матиме статус судді - повністю звільнити його з судової системи може лише Вища рада правосуддя.

17 травня ексголові Верховного Суду Всеволоду Князєву та його спільнику - адвокату повідомили про підозру.

Суд обрав запобіжний захід колишньому голові Верховного суду України Всеволоду Князєву у вигляді тримання під вартою.

Читайте також

1