Справа Князєва: ексголова Верховного суду отримав підозру

Підозру вручили також адвокату Князєва
Головне
Справа Князєва: ексголова Верховного суду отримав підозру
Всеволод Князєв
17 Травня 2023, 09:42
читать на русском

Ексголові Верховного Суду Всеволоду Князєву та його спільнику - адвокату повідомили про підозру.

Про це повідомила Спеціалізована антикорупційна прокуратура.

Керівник САП особисто повідомив про підозру ексголові Верховного Суду та адвокату, яких викрито на отриманні 2,7 млн доларів неправомірної вигоди. Адвокат виступив посередником в передачі незаконної винагороди керівництву Верховного суду для подальшого ухвалення судового рішення в інтересах бізнесмена.

Дії осіб кваліфіковані за ч. 4 ст. 368 КК України (Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою - ред.). Князєву та адвокату може загрожувати позбавлення волі на строк від восьми до дванадцяти років.

"Наразі вирішується питання про звернення до Вищої ради правосуддя та Вищого антикорупційного суду", - йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, 15 травня правоохоронці викрили корупційну схему, у якій брало участь керівництво Верховного суду. Зокрема, на хабарі у 2,7 млн доларів спіймали голову Верховного суду України Всеволода Князєва.

На пленуму Верховного суду було підтримано дострокове припинення повноважень Князєва. Пленум Верховного суду висловив недовіру голові ВС Князєву та достроково позбавив його статусу очільника суду. Рішення підтримали 140 суддів Верховного суду, двоє - проголосували проти.

Однак Князєв і надалі матиме статус судді - повністю звільнити його з судової системи може лише Вища рада правосуддя.

Допоки не буде обраний новий голова, його обов’язки виконуватиме суддя з найбільшим стажем. Наразі це - Луспеник Дмитро Дмитрович.

За даними wikipedia Дмитро Дмитрович Луспеник (нар. 30 вересня 1965, село Банилів, Вижницький район, Чернівецька область) — український суддя, секретар Пленуму Верховного Суду (з 2017 року), секретар Першої судової палати Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду.

У 1990 році закінчив Харківський юридичний інститут імені Ф. Е. Дзержинського (нині — Національний юридичний університет імені Ярослава Мудрого), спеціальність "Правознавство".

Читайте також