У НАБУ розповіли про деталі справи Князєва: хабаря дав олігарх Жеваго

Слідство перевіряє факти щодо можливого отримання хабарів за інші рішення Верховного Суду
Головне
У НАБУ розповіли про деталі справи Князєва: хабаря дав олігарх Жеваго
Князєв Всеволод (фото: supreme.court.gov.ua)
16 Травня 2023, 14:31
читать на русском

Керівництво антикорупційних органів на сьогоднішньому брифінгу викрили деякі деталі справи Князєва. За словами директора НАБУ Семена Кривоноса, було отримано інформацію про корупційні схеми за участю суддів. У зв'язку з цим було проведено комплекс заходів із впровадженням детективу під прикриттям.

"Згодом було зафіксовано низку контактів власника групи "Фінанси та Кредит" (Костянтина Жеваго, - ред.) з одним із власників адвокатського об'єднання для прикриття злочинної діяльності. Сторони домовилися про передачу неправомірної вигоди керівництву Верховного Суду за ухвалення потрібного рішення", - розповів Кривонос.

Клименко не повідомив назву об'єднання, але відомо, що Ferrexpo AG (група компаній Жеваго — ред.) у суді представляли Андрій Конопля та Михайло Ілляшев — засновники відомої юридичної фірми "Ілляшев та Партнери".

Також повідомляється, що 15 березня мало пройти засідання суду, але його перенесли, як стверджують у НАБУ, щоб "затягнути час та акумулювати кошти". Вже 19 квітня було винесено потрібне рішення, а на початку травня керівництво ВС надало адвокату вказівку щодо розподілу хабаря між суддями.

За даними слідства, першу частину передали ще 3 травня, другу - учора, коли й викрили Князєва "на гарячому".

Крім того, наголошується, що учасники схеми намагалися вплинути на обрання членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів. Голова Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Олександр Клименко додав, що слідчі дії ще продовжуються. Також на брифінгу показали запис переговорів фігурантів.

Слідство перевіряє факти щодо можливого отримання хабарів за інші рішення Верховного Суду.

Як повідомили у прокуратурі, наразі затримано голову Верховного суду та ще одного фігуранта, і проводять перевірку інших осіб на причетність до схеми. Підозру нікому ще не оголошено, але документи готуються та будуть вручені протягом 24 годин.

Попередньо йдеться про статті "отримання неправомірної вигоди" та "пропозицію та обіцянку надати неправомірну вигоду". Затриманим може загрожувати від 8 до 12 років позбавлення волі.

За що дали хабар Князєву

Велика Палата суду розглядала справу щодо права власності 40,19% акцій Полтавського гірничо-збагачувального комбінату. У квітні 2023 року вона скасувала визнання недійсним договору від 2002 року про продаж акцій компанії Ferrexpo Жеваго та передачу їх чотирьом компаніям - колишнім акціонерам підприємства.

У 2002 році пов'язані з ним компанії придбали акції у чотирьох офшорів Trimcroft Services Limited, Emsworth Assets Limited, Calefort Developments Limited та Gilson Investments Limited. Після кількох додаткових емісій та викупу акцій у міноритарних власників єдиним акціонером Полтавського ГЗК стала Ferrexpo.

Договір купівлі-продажу акцій вищезгадані компанії намагалася оскаржити з 2005 року. Усі претензії було відхилено у 2015 році. Наприкінці 2020-го колишні акціонери знову оскаржили угоду. Господарський суд Києва відмовив у задоволенні позовів, а Північний апеляційний господарський суд скасував це рішення і ухвалив нове, яким задовольнив позови частково: визнав спірний договір недійсним у частині, що оспорюється, і вимагав передати акції на користь офшорних компаній.

В Україні стосовно Костянтина Жеваго також розслідується справа про незаконне виведення 113 млн доларів із підконтрольного йому банку "Фінанси та Кредит". На сьогодні на його майно накладено арешт.

Йому оголосили підозру у вересні 2019 року, але він не прийшов на допит і виїхав за кордон. У грудні 2022-го його затримали на гірськолижному курорті Куршевель (Франція). Українська сторона вимагала екстрадиції, але місцевий суд відмовив.

Бізнесмен заперечує, що Князєву передали хабар особи, які діяли у його інтересах. Пресслужба Жеваго передала виданню Forbes заяву, в якій той просить "не розповсюджувати непідтверджену інформацію".

За словами бізнесмена, Верховний суд оголосив юридичне вивірене рішення, оскільки "було припинено спробу сумнівних офшорних компаній, пов'язаних із фігурантами списків санкцій США та Європи, у тому числі громадянами Росії, здійснити рейдерське захоплення великого промислового активу".

Нагадаємо, вчора увечері стало відомо, що голову Верховного Суду України Всеволода Князєва викрили на хабарі у розмірі 3 млн доларів. Також повідомлялося про слідчі дії в кабінетах та помешканнях 13 суддів Верховного Суду.

Князєв став найвищим за статусом чиновником України, якого спіймали на хабарі.

1