Сума хабаря зменшилася вдвічі: стали відомі нові подробиці у справі Князєва

Стверджують. що понад 1 млн дол. та ще певна сума в євро із вилучених у нього коштів "не мають жодного стосунку до справи та "неправомірної вигоди"
Головне
Сума хабаря зменшилася вдвічі: стали відомі нові подробиці у справі Князєва
Всеволод Князєв
28 Вересня 2023, 09:36
читать на русском

Під час обшуку в кабінеті колишнього голови Верховного суду Всеволода Князєва в сейфі, як від початку заявляло слідство, виявили та вилучили більше, як мільйон доларів, що нібито були частиною хабаря (2,7 млн дол.), який інкримінують судді. Та зараз з'ясувалося, що понад 1 млн дол. та ще певна сума в євро із вилучених у нього коштів не мають жодного стосунку до справи та "неправомірної вигоди", яку буцімто передавали Князєву.

Про це свідчать матеріали суду.

Так в Ухвалі Вищого антикорупційного суду від 6 вересня, зазначається, що не ідентифіковані як «хабар» 1 105 000 доларів, 1 700 євро, вилучених детективами НАБУ у сейфі в робочому кабінеті судді.  "... відомості про відшукання значної суми грошових коштів за місцем роботи (у сейфі робочого кабінету), які не є попереднього ідентифіковані та імовірно не є предметом неправомірної вигоди у сумі 1 105 000 доларів США, 1 700 євро, достовірних відомостей чи пояснень про належність їх іншим конкретним особам, у судовому засіданні не надано", – йдеться в Ухвалі ВАКС.

Натомість суд встановив, що у декларації Князєва за 2022 рік зазначається, що він брав у когось на зберігання 1 млн доларів і тримав їх у сейфі. Крім того, зі змісту документа випливає, що слідство, обґрунтовуючи необхідність продовження арешту Князєва,  намагалися переконати суд у тому, що судді та його дружині належить квартира і гараж, однак право власності на це майно насправді зареєстроване за іншими особами.

Також слідство як аргумент на користь продовження арешту стверджувало, що Князєв нібито обговорював з дружиною обставини купівлі нерухомого майна у Турецькій Республіці. Однак, як випливає з Ухвали, ані він, ані його дружина таким майном не володіють.

Нагадаємо, що у "справі Князєва", судді ВАКС вже тричі зменшували заставу – зі 107 млн грн – до 45 млн грн. Крім того, судді Вищого антикорупційного суду раніше прийняли рішення про повернення коштів, вилучених під час обшуків у Князєва вдома. Детективи НАБУ тим часом й досі не знайшли майже півмільйона доларів, які за їх версією були передані Князєву.

Як відомо, 15 травня проходили обшуки у 18 суддів Верховного суду, окрім Князєва, який того дня було затримано. За інформацією, у частини суддів під час обшуку знайшли вдома готівку у великих розмірах у різних валютах.

Того ж дня у НАБУ повідомили, що правоохоронці викрили корупційну схему, у якій брало участь керівництво Верховного суду. Зокрема, на хабарі у 2,7 млн доларів спіймали голову Верховного суду України Всеволода Князєва.

На пленуму Верховного суду було підтримано дострокове припинення повноважень Князєва. Пленум Верховного суду висловив недовіру голові ВС Князєву та достроково позбавив його статусу очільника суду. Рішення підтримали 140 суддів Верховного суду, двоє - проголосували проти.

Однак Князєв і надалі матиме статус судді - повністю звільнити його з судової системи може лише Вища рада правосуддя.

17 травня ексголові Верховного Суду Всеволоду Князєву та його спільнику - адвокату повідомили про підозру.

Суд обрав запобіжний захід колишньому голові Верховного суду України Всеволоду Князєву у вигляді тримання під вартою.

1