Олігарху-втікачу Жеваго повідомили про підозру у підкупі ексголови Верховного суду Князєва

Про підозру Жеваго повідомили у рамках міжнародної правової допомоги, оскільки він зараз перебуває на території Франції
Головне
Олігарху-втікачу Жеваго повідомили про підозру у підкупі ексголови Верховного суду Князєва
Костянтин Жеваго
4 Серпня 2023, 09:29
читать на русском

Колишнього народного депутата та бізнесмена Костянтина Жеваго підозрюють у корупції. Він міг підкупити ексголову Верховного суду Всеволода Князєва.

Про це повідомляє пресслужба Національного антикорупційного бюро України.

У НАБУ зазначають, що про підозру Жеваго повідомили у рамках міжнародної правової допомоги, оскільки він зараз перебуває на території Франції.

За даними слідства, 2002 року він придбав 40,19% акцій гірничо-збагачувального комбінату у чотирьох компаній. Через 18 років колишні акціонери звернулися до суду, щоб визнати купівлю акцій колишнім нардепом недійсною. Але суд не задовольнив позов.

Вже 2022 року апеляційний суд скасував таке рішення і визнав недійсним договір купівлі-продажу акцій.

Але, як зазначають правоохоронці, у 2023 році Жеваго спробував не допустити втрату власності у гірничо-збагачувальному комбінаті та вступив у змову з одним з адвокатів, у якого "були зв'язки" у Верховному суді.

"Протягом березня-квітня 2023 року він передав адвокату 2,7 мільйона доларів США (1,8 мільйона доларів США - суддям Верховного суду, решта - як "оплата" посередницьких послуг)", - уточнюють у НАБУ.

У бюро вважають, що після цього суд ухвалив рішення на користь колишнього нардепа.

Як підкреслили в НАБУ, один із траншів у розмірі 450 тисяч доларів адвокат передавав голові Верховного суду Всеволоду Князєву.

Нагадаємо, 15 травня проходили обшуки у 18 суддів Верховного суду, окрім Князєва, який того дня було затримано. За інформацією, у частини суддів під час обшуку знайшли вдома готівку у великих розмірах у різних валютах.

Того ж дня у НАБУ повідомили, що правоохоронці викрили корупційну схему, у якій брало участь керівництво Верховного суду. Зокрема, на хабарі у 2,7 млн доларів спіймали голову Верховного суду України Всеволода Князєва.

У НАБУ підтвердили, що хабар Князєв отримав за позитивні рішення суду у справі підсанкційного олігарха-втікача Костянтина Жеваго.

Сам Жеваго, який є співвласником компанії Ferrexpo, вважає олігарха Ігоря Коломойського причетним до справи щодо невизнання дійсною покупку його компанією 40% акцій Полтавського гірничо-збагачувального комбінату в 2002 році і "замовлення" справи Князєва.

На пленуму Верховного суду було підтримано дострокове припинення повноважень Князєва. Пленум Верховного суду висловив недовіру голові ВС Князєву та достроково позбавив його статусу очільника суду. Рішення підтримали 140 суддів Верховного суду, двоє - проголосували проти.

Однак Князєв і надалі матиме статус судді - повністю звільнити його з судової системи може лише Вища рада правосуддя.

17 травня ексголові Верховного Суду Всеволоду Князєву та його спільнику - адвокату повідомили про підозру.

Суд обрав запобіжний захід колишньому голові Верховного суду України Всеволоду Князєву у вигляді тримання під вартою.

Адвокату Горецькому, затриманому разом з ексголовою Верховного суду Князєвим, обрали запобіжний захід — тримання під вартою до 13 липня з можливістю внести заставу в розмірі 80 мільйонів гривень. Горецького підозрюють в пособництві державній особі в отриманні хабаря на 2,7 мільйона доларів.

Читайте також

1