Справа Князєва: до "замовлення" ексголови Верховного Суду може бути причетний Коломойський - Жеваго

Бізнесмен вважає, "справу Князєва" замовили колишні власники частки Полтавського ГЗК - група VS Energy - та олігарх Ігор Коломойський
Головне
Справа Князєва: до "замовлення" ексголови Верховного Суду може бути причетний Коломойський - Жеваго
Костянтин Жеваго
23 Травня 2023, 11:28
читать на русском

Олігарх Костянтин Жеваго, який є співвласником компанії Ferrexpo, вважає олігарха Ігоря Коломойського причетним до справи щодо невизнання дійсною покупку його компанією 40% акцій Полтавського гірничо-збагачувального комбінату в 2002 році.

Про це він заявив в інтерв’ю Forbes.

У вересні минулого року компанія Ferrexpo plc програла апеляцію у судовому спорі з колишніми акціонерами про визнання недійсним договору купівлі-продажу 40,19% акцій Полтавського гірничо-збагачувального комбінату (ПГЗК). Вже в квітні Велика Палата Верховного суду скасувала це рішення.

Бізнесмен вважає, "справу Князєва" замовили колишні власники частки Полтавського ГЗК - група VS Energy - та олігарх Ігор Коломойський.

"Це російські власники, у яких ми придбали цей пакет акцій у 2002 році. Це Бабаков, Гінер, Воєводін. 100% до цього має відношення Коломойський, тому що він є їхнім партнером у "Дніпроспецсталі" та в інших активах в Україні. Вони були партнерами в Нікопольському заводі феросплавів, разом із Пінчуком", – зазначив Жеваго відповідаючи на запитання, хто може бути замовником справи.

Він додав, що директори британських компаній, які намагалися відібрати цей пакет на 40% акцій Полтавського ГЗК, є директорами багатьох кіпрських компаній і Коломойського, і Бабакова, і Воєводіна, і Гінера.

Порушення цієї справи Жеваго розцінює як шахрайство.

"Вони отримали справедливу ціну за продані у 2002 році акції. Угодою були задоволені обидві сторони", - зазначив бізнесмен.

Після покупки у три гірничо-збагачувальні комбінати було вкладено $3,2 млрд, з яких у Полтавський ГЗК - близько $1,8 млрд.

"Я розумію, що є величезна спокуса отримати 40% від $1,8 млрд. Спочатку йшлося про компенсацію. Вони приходили раз на два роки. Я відмовлявся спілкуватися, але вони намагалися знаходити мене через різних корумпованих політиків, партнерів або десь у Лондоні, Нью-Йорку. І весь час це було на порядку денному", - констатував Жеваго.

Також Жеваго не виключає, що у разі передачі частки ГЗК росіянам, держава через Офіс президента могла розвідати можливість націоналізувати цей пакет акцій.

Нагадаємо, 15 травня голову Верховного Суду України Всеволода Князєва викрили на хабарі у розмірі 3 млн доларів. У НАБУ підтвердили, що хабар Князєв отримав за позитивні рішення суду у справі підсанкційного олігарха-втікача Костянтина Жеваго.

Читайте також