В Україні хочуть створити законні умови для наркобізнесу

Дмитро Нікітін

Підприємець, благодійник

В Україні хочуть створити законні умови для наркобізнесу
Марихуана
24 Листопада 2023, 12:51
читать на русском
У Верховній Раді України знову почали розгляд законопроєкту №7457-У щодо регулювання обігу канабісу в медичних, промислових та наукових цілях

Парламентарі обговорюють закон про легалізацію канабісу в другому читанні. Автори запевняють, що її реалізація допоможе важкохворим українцям та нашим пораненим військовим. Але багато політиків, експертів та громадських діячів бачать зовсім протилежний ефект.

Як вказано в пояснювальній записці до законопроєкту, його прийняття дозволить:

  • посилити гарантії забезпечення доступу до необхідних медичних послуг і лікарських засобів, включаючи лікарські засоби, що виготовлені на основі рослин роду коноплі (Cannabis);
  • сприяти розвитку медичної науки та фармацевтичної галузі, зокрема, шляхом започаткування клінічних випробувань препаратів на основі канабісу, смоли канабісу, екстрактів і настоянок канабісу, а також ТГК (його ізомерів та їх стереохімічних варіантів) з метою більш глибокого вивчення можливості його застосування в медичних цілях;
  • дозволити суб’єктам господарювання здійснювати законну діяльність із культивування конопель, які містять дозволені кількості наркотичних речовин, використовувати такі рослини у наукових, навчальних та медичних цілях без порушення міжнародних зобов'язань України щодо запобігання обігу наркотичних засобів і речовин;
  • сприяти залученню міжнародних інвестицій у науку та промисловість України.

Отже, основний акцент, який роблять автори законопроекту – медичний. Безперечно, важко хворі українці, в тому числі і військові, які потребують лікування препаратами на основі медичного канабісу, мають на це право. Більше того чинним законодавством в Україні медичний канабіс НЕ ЗАБОРОНЕНИЙ. І сьогодні у всіх потребуючих є можливість отримувати ці ліки, адже Україна може вільно закуповувати їх за кордоном.

Натомість дана законодавча ініціатива несе багато прихованих ризиків для розвитку нашої країни, зокрема до створення потужного тіньового наркобізнесу.

У законопроєкті йдеться більше не про ліки, а про вирощування/виробництво марихуани у нашій країні. А це, в першу чергу, несе ризики для продовольчої безпеки. Мільйони гектарів родючих українських земель можуть віддати під продукування канабісу. Бо це в рази вигідніше, ніж, скажімо, вирощувати зерно.

Крім того, легалізація вирощування медичного канабісу в країні, де ще дуже багато роботи щодо боротьби з корупцією, створення дійсно справедливих судів та ефективної правоохоронної системи – річ дуже ризикована. Особливо напередодні відкриття ринку землі для іноземних компаній та її масштабної скупки в умовах війни та зниження рівня життя людей. Ми так ризикуємо перетворитися з держави, яка впливає на продовольчу безпеку світу на європейський аналог Афганістану.

Хочу підкреслити, що "Батьківщина" не виступає проти використання канабісу в медичних цілях. До другого читання депутатами фракції подано 223 правки. Всі стосуються того, щоб все відбувалось під державним контролем і на державних підприємствах в обмеженій кількості – саме стільки, скільки потребують важкохворі українці. Загалом "Батьківщина" намагається зробити все, аби цей закон працював виключно за заявленим авторами призначенням – для того, щоб допомагати онкохворим та пораненим українським воїнам.

Дуже шкода, але, прикриваючись такими чутливими темами як лікування наших військових та онкохворих людей, дехто намагається сховати банальний інтерес добряче заробити. Але найгірше, що все це за рахунок держави, а також простих українців та їхнього здоров’я.