В Україні хочуть ввести польську систему оподаткування ФОПів: що це означає

Це допоможе відокремити малий бізнес від середнього та великого
В Україні хочуть ввести польську систему оподаткування ФОПів: що це означає
Данило Гетманцев
18 Вересня 2023, 09:23
читать на русском

Міністерство фінансів спільно з Міжнародним валютним фондом розглядає введення в Україні польської моделі оподаткування фізичних осіб-підприємців, яка вважається цілком прозорою та прийнятною для української економіки.

Про це в інтерв’ю для Новини.LIVE розказав голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.

За словами Гетьманцева, єдиний податок в Україні перетворився з інструменту підтримки малого бізнесу на систему ухилення від оподаткування великого та середнього бізнесу.

"Вивчивши приклади кількох країн, ми взяли за зразок польську модель, яка для нас найбільш близька. Зараз розглядаємо можливість її імплементації в Україні", - повідомив глава Комітету Верховної Ради України з фінансів, податкової та митної політики.

Польська модель оподаткування ФОП, по-перше, передбачає більший ліміт за операціями — 2 млн. євро, тоді як в Україні ліміт становить 7,8 млн гривень. По-друге, різні види діяльності оподатковуються різними ставками податку. Наприклад, торгівля оподатковується 3%. Низьким податком оподатковується виробництво. Податки на послуги у свою чергу становлять від 12 до 20%.

Змінювати систему оподаткування країни навіть під час війни не заборонено. Це допоможе відокремити малий бізнес від середнього та великого, зазначив Гетьманцев.

"Це зараз основна проблема єдиного податку та системи оподаткування малого бізнесу. Усі виступають за підтримку малого бізнесу та створення для нього сприятливих умов. Але в жодному разі не можна робити так, щоб великий та надвеликий бізнес штучно через схеми перетворювався на "малий", — додав Гетманцев.

Національний банк України (НБУ) у четвер, 14 вересня, вирішив знизити облікову ставку з 22% до 20% річних.

Читайте також