Нацбанк знизив облікову ставку до 20%

Рішення ухвалено через зниження інфляції
Важливо
Нацбанк знизив облікову ставку до 20%
Фото: pixabay.com
14 Вересня 2023, 17:37
читать на русском

Національний банк України (НБУ) у четвер, 14 вересня, вирішив знизити облікову ставку з 22% до 20% річних.

Про це під час брифінгу заявив голова Нацбанку Андрій Пишний.

За його словами, подальше сповільнення інфляції та здатність регулятора підтримувати курсову стійкість, дають змогу продовжити цикл зниження ставки та зберегти достатню привабливість заощаджень у гривні.

"Такий крок підтримає відновлення економіки і не створюватиме загроз для макрофінансової стабільності", — сказав він.

Також у НБУ збираються переглянути параметри операційного дизайну монетарної політики. Так, знизиться частка залишків строкових депозитів фізичних осіб, що враховується при розрахунку ліміту вкладень банків у тримісячні депозитні сертифікати. Так з'являться нові стимули для банків надалі конкурувати за вкладників і нарощувати портфелі строкових депозитів, заявляють у Нацбанку. Ці зміни почнуть діяти з 18 вересня 2023 року.

"Надалі передбачається продовження циклу зниження облікової ставки, реалізація якого узгоджуватиметься з необхідністю підтримання привабливості гривневих активів як передумови для стійкості валютного ринку та стійкого зниження інфляції", — зазначили в НБУ.

За допомогою облікової ставки Нацбанк фактично визначає, скільки коштують гроші в економіці. Якщо рівень інфляції підвищується, то збільшується і розмір облікової ставки. Також банки орієнтуються на облікову ставку для того, щоб визначити процентні ставки за вкладами і позиками.

Раніше повідомлялось, що міністерство фінансів і представники бізнесу передбачають на 2024 рік курс 41,4 грн за долар.

Читайте також