Макрон проти Ле Пенн: у Франції стартували вибори президента

Головне
10 квітня відбувається перший тур перегонів
Головне
10 Квітня, 11:14 727

Аналітики прогнозують Франції другий тур виборів, до якого вийдуть чинний президент Еммануель Макрон та ультраправа кандидатка Марін Ле Пенн.

Наразі з незначним відривом у перегонах лідирує чинний президент Макрон, відразу за ним — Ле Пен, повідомляє Reuters.

Як пише The Economist, у другий тур виборів майже точно вийдуть двоє кандидатів — Макрон та Ле Пен.

У Франції проходять голосування в першому турі президентських виборів, при цьому ультраправа кандидатка Марін Ле Пен представляє несподівану загрозу сподіванням президента Еммануеля Макрона на переобрання, — ідеться в повідомленні.

Видання зазначає, що кілька тижнів тому опитування громадської думки вказували на легку перемогу проєвропейського союзу, центриста Макрона, — йому сприяла активна дипломатія щодо України, сильне відновлення економіки та слабкість роздробленої опозиції.

Але його пізній вступ у передвиборчу кампанію, лише з одним великим мітингом, який навіть його прихильники визнали неприйнятним, і його зосередженість на непопулярному плані підвищення пенсійного віку підірвали рейтинги президента. Одночасно відбувся ріст інфляції.

На противагу цьому, антиімміграційна, євроскептична ультраправа Ле Пен впевнено їздила по Франції. Її позиції підсилило зокрема багатомісячне зосередження уваги на питаннях вартості життя.

Раніше Макрон заявив, що програма Ле Пен "призведе до величезного безробіття, відлякавши інвесторів". "Її засадничі ідеї не змінилися: це расистська програма, що має на меті розділити суспільство і вона дуже жорстока", — вважає Макрон.

Своєю чергою Ле Пен заявила, що Макрон не знає моєї програми. "Він, напевне, має на увазі програму Жан-Люка Меланшона", додала вона.

Меланшона — крайній лівий політик також знову виявився серед лідерів президентських перегонів у Франції. Він обіцяє забрати статки у багатіїв і зменшити пенсійний вік до 60 років, також хоче виходу Франції з НАТО і критики стверджують, що він симпатизує Росії.

Нагадаємо, у березні Президент Франції Емманюель Макрон закликав Європу збільшити інвестиції в армію для того, щоб бути готовим до можливого збройного конфлікту.

Читайте також