Масштабна афера у вугільній сфері на мільярди гривень: стали відомі подробиці затримання Віталія Кропачова

Головне
Станом на зараз заборгованість за послуги з видобутку вугілля сягають понад 2,2 млрд грн, 147 млн грн
Головне
17 Травня, 17:39

Нацполіція затримала відомого бізнесмена Віталія Кропачова та осіб з його оточення. Він був так званим "смотрящим" за вугільною галуззю у Донецькій області - власником групи компаній «Укрдонінвест». Крім Кропачова затримали директора та головного бухгалтера ТОВ «Краснолиманське», а також керуючого фінансами бізнесмена. Всім їм повідомлені підозри за кількома статтями Кримінального кодексу України.

Про це повідомляє Нацполіція України.

Свого часу підприємець отримав у «спадок» частину активів сім’ї Януковича та фактичний контроль над усіма державними шахтами та збагачувальними фабриками східних регіонів. У разі незгоди з політикою нового куратора, керівники державних шахт одразу позбавлялися своїх посад, а ті, що займали їхні місця, не мали іншого виходу як працювати за схемою «смотрящого».

Надалі він викупив контрольний пакет акцій товариства з обмеженою відповідальністю «Краснолиманське», що дозволило отримати доступ до видобутку високоякісного вугілля на виробничих потужностях Краснолиманської шахти – одного з найбільших вугледобувних підприємств України. Фактично ТОВ «Краснолиманське» заблокувало роботу державного підприємства, не виконавши умови перед державою щодо розробки вугільних пластів, внаслідок чого ДП «ВК «Краснолиманська» щороку втрачало близько 1 млрд грн прибутку.

Крім того, між державним та приватним підприємством були укладені договори підряду, відповідно до яких шахта за допомогою своєї інфраструктури забезпечує видобуток вугілля для комерційної структури та на рахунки якої повинні були надійти кошти. Установа свої зобов’язання виконувала, а контрагент – ні. Відтак усі виробничі витрати лягали на державне підприємство і, як наслідок, зростала заборгованість по заробітній платі шахтарям, по оплаті енергоресурсів тощо.

Така схема роботи призвела до того, що державні активи шахти працюють виключно на власне збагачення приватної фірми, а доведення її до критичного стану внаслідок цього може призвести до банкрутства.

Станом на зараз заборгованість за послуги з видобутку вугілля сягають понад 2,2 млрд грн, 147 млн грн - по заробітній платі працівникам шахти, штатна чисельність якої налічує майже 1700 осіб, а також 1,1 млрд грн за електроенергію. Відсутність упродовж тривалого часу виплат шахтарям змушувала їх страйкувати, зокрема оголошувати голодування, не підійматися з забоїв. Ініціаторів страйків одразу звільняли. Поки працівники намагалися привернути увагу до своєї проблеми, організатор злочинної організації купував елітну нерухомість та поповнював свій автопарк. До прикладу, будівлю в історичній частині Києва та авто Rolls-Royce вартістю 700 000 доларів. Треба зазначити, що в офісі на вулиці Богдана Хмельницького знаходився так званий бек-офіс.

Також сума несплачених товариством податків до державного бюджету становить 1,1 млрд грн.

17 травня оперативники Департаменту стратегічних розслідувань Національної поліції, детективи ДБР спільно з Офісом Генерального прокурора затримали бенефіціарного власника ТОВ «Краснолиманське» – організатора злочинної організації та трьох її учасників - управителя фінансами бізнесмена, директора та головного бухгалтера товариства. Вони затримані у порядку статті 208 Кримінального процесуального кодексу України.

Усім повідомлено підозри за кількома статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 1, 2 та 3 ст. 255 (створення та участь у злочинній організації),
  • ч. 3 ст. 212 (ухилення від сплати податків),
  • ст. 219 (доведення до банкрутства),
  • ч. 3 ст. 209 (легалізація майна одержаного злочинним шляхом).

Вирішується питання про обрання підозрюваним запобіжних заходів у вигляді тримання під вартою без визначення розміру застави. Вживаються заходи для відшкодування завданих державі збитків.

Санкції статей передбачають покарання у вигляді до 13 років позбавлення волі.