Масштабна лісова пожежа біля Чорнобиля потрапила на відео

Мешканці Київської області жаліються на запах гарі
18 Травня, 11:44

У Києві та Київській області мешканці зранку жалілися на запах гарі та дим у повітрі. Рятувальники пояснили, чи небезпечне повітря.

Головне управління ДСНС України у Київській області повідомляє, що сьогодні вночі палав ліс поблизу Чорнобильської зони.

Поблизу с. Страхолісся Вишгородського району виникло загорання лісової підстилки. Вже о 02:10 18 травня пожежу було локалізовано на площі 45 га, - йдеться у повідомленні.

Станом на 9 ранку 18 травня ще тліла суха трава та пнів.

У ДСНС зазначили, що з вогнем боролися 16 рятувальників та чотири одиниці техніки.

Допомагав загасити пожежу й дощ.

Мешканців столиці та Київської області просять за можливості не виходити на вулицю та зачиняти вікна у домівках.

Чому складно гасити лісові пожежі

У пожежонебезпечний період року вогнеборці щодня ліквідовують пожежі у природних екосистемах. У більшості випадків причиною загорянь стає елементарна людська недбалість. Зупинити вогонь, що набрав сили, буває дуже непросто. Складність ситуації для рятувальних служб полягає в тому, що вогонь сухою травою та хвойною підстилкою під дією вітру поширюється з неймовірною швидкістю. Окрім того, зазвичай, поряд з осередком виникнення пожежі відсутні джерела водопостачання.

Як діяти при виявленні пожежі в лісі

  • Не панікуйте та не тікайте від полум’я, що швидко наближається у протилежний від вогню бік, а долайте крайку вогню проти вітру, закривши голову й обличчя одягом.
  • З небезпечної зони, до якої наближається полум’я, виходьте швидко, перпендикулярно напрямку розповсюдження вогню.
  • Вийшовши з осередку пожежі, повідомте місцеві органи влади та аварійно-рятувальну службу за телефоном „101” про місце, розміри та характер пожежі.
  • Якщо втекти немає можливості, вийдіть на відкриту місцевість або увійдіть у водойму; дихайте через змочену тканину якомога ближче наблизившись до землі, повідомте про своє місцезнаходження рятувальні служби.

Як загасити пожежу в лісі

  • Гасити полум’я невеликих низових пожеж можна, збиваючи його гілками листяних порід, водою, землею, затоптуючи ногами. Будьте обережні поблизу великих дерев – вони можуть падати.
  • Під час гасіння пожежі не відходьте далеко від доріг, просік, не випускайте з поля зору інших учасників гасіння пожежі, підтримуючи з ними зв’язок за допомогою голосу.
  • Особливо будьте обережними в місцях горіння торфовищ, враховуючи, що там можуть утворюватися глибокі пустоти.
  • Пересувайтеся, за можливості, перевіряючи палицею глибину вигорілого шару торфу.

Нагадаємо, на початку травня у Києві суттєво погіршилася якість повітря, мешканці столиці відчули запах гарі. З'ясувалося, що тривали пожежі в екосистемах Київської області. Зокрема, тліли торф'яники в Бучанському районі.