Прихильників євроінтеграції в Україні втричі більше тих, хто прагне союзу з РФ

13% українців - прихильники інтеграції з Росією
21 Грудня, 14:09

Соціологи оприлюднили результати дослідження щодо ідентичності українців та їхньої зовнішньополітичної орієнтації.

Згідно із даними опитування фонду "Демократичні ініціативи" та КМІС, більшість українців (48%) вважають, що Україна має прямувати в напрямі інтеграції з Європейським Союзом.

Прихильників інтеграції з РФ в Україні 13%, ще майже третина не бажає інтегруватися до жодного з союзів.

Прихильників євроінтеграції очікувано найбільше на Заході (72%) та в Центрі (52%). На Півдні прихильників європейської інтеграції (36%) майже стільки ж, скільки й прихильників неприєднання до будь-яких союзів (33%), а зближення з РФ тут підтримують 23%, - зазначають автори дослідження.

Опитування фонду "Демократичні ініціативи" та КМІС

Читайте також

У Східному ж регіоні практично однакові групи підтримують інтеграцію з ЄС та з РФ - таких тут 24% та 26% відповідно, а відносна більшість (40%) не підтримують жодних союзів.

Згідно з опитуванням, 42% українців підтримують вступ України до НАТО, військовий союз з РФ підтримують 11%, позаблоковий статус 34%.

Опитування фонду "Демократичні ініціативи" та КМІС

На Заході та в Центрі вступ до НАТО підтримують найбільше (68% та 47% відповідно), на Півдні та Сході вступ до НАТО підтримують менш як 26% та 16% відповідно, але й союз з РФ тут не підтримують. Найбільше у цих регіонах схиляються до позаблокового статусу – 42% на Півдні та 54% на Сході.

Опитування фонду "Демократичні ініціативи" та КМІС

Нагадаємо, як свідчать результати загальнонаціонального репрезентативного опитування Фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва, українці мають переважно негативні очікування щодо розвитку соціально-економічної ситуації в країні у 2021 році та настання миру на Донбасу.