Росія зайнялася мілітаризацією Арктики (відео)

Наприкінці березня ВМФ Росії під час навчань прорвали в Арктиці лід, товщиною в півтора метра, за допомогою атомних підводних човнів
6 Квітня, 19:55

Росія накопичує безпрецедентну військову міць в Арктиці і випробовує новітню зброю, щоб захистити своє північне узбережжя і відкрити ключовий судноплавний маршрут з Азії в Європу.

Про це йдеться в сюжеті телеканалу CNN, який також оприлюднив супутникові знімки Арктики, виконані компанією космічних технологій Maxar.

Супутникові знімки показують методичне будівництво і укріплення в Арктиці неподалік Аляски аеродромів і військових баз у кількох місцях уздовж узбережжя Росії протягом останніх п’яти років.

На знімках видно і безперервне нарощування техніки на арктичному узбережжі – в тому числі винищувачів МіГ-31БМ. Ймовірно, саме ці літаки з'явилися в районі арктичного селища Нагурське. Це перший випадок, коли на Крайній Півночі розмістили нову російську бойову авіацію, стверджує CNN.

Супутникові знімки детально змальовують безперервне нарощування російських військових баз і техніки на арктичному узбережжі Росії. На них також можна побачити підземні склади, ймовірно, призначені для зберігання нових високотехнологічних озброєнь і зокрема нової російської "суперзброї" – торпеди "Посейдон", яку активно випробовують в Арктиці.

Російська торпеда "Посейдон"

Ця безпілотна торпеда-невидимка заряджається від ядерної енергоустановки і призначена для обходу систем берегової оборони, наприклад, американських, по дну моря.

За інформацією російських ЗМІ, апарат призначений для доставлення боєголовки потужністю кілька мегатонн, застосування якої може викликати радіоактивну хвилю, яка зробить цільові ділянки берегової лінії непридатними для життя на кілька десятиліть.

Також у Росії з’явилися нові радіолокаційні системи поблизу узбережжя Аляски і нові підземні сховища – ймовірно, для "Посейдона" або іншої нової високотехнологічної зброї.

Вочевидь, росіяни кидають військовий виклик в Арктиці, – заявив CNN неназваний високопоставлений представник Держдепартаменту США.

Представник Пентагону, підполковник Томас Кемпбелл сказав CNN, що Росія "модернізує аеродроми радянських часів і радарні установки, будує нові порти і пошуково-рятувальні центри". Вона також "розширює свою мережу протиповітряних і берегових ракетних систем", додав він.

Представник Пентагону висловив занепокоєння з приводу правил, які Москва намагається нав’язати суднам, що рухаються за цим маршрутом.

Російські закони, що регулюють транзит по ПМШ, перевищують повноваження Росії з міжнародного права, – стверджує Кемпбелл. – Вони вимагають, щоб на будь-якому судні, що проходить вздовж ПМШ через міжнародні води, був російський лоцман, який веде судно. Росія також хоче вимагати від іноземних суден отримання дозволу перед заходом у ПМШ.

Російська субмарина в Арктиці (супутникове фото)

Росія не лише активно відновлює і розвиває на Північному полюсі військові бази, а й розвиває Північний морський шлях і будує плани з освоєння природних багатств регіону, адже там припускають величезну кількість нафти та газу.

Міністерство закордонних справ Росії відмовилося коментувати статтю CNN. Однак раніше Росія наполягала на тому, що її арктична політика спрямована лише на підтримку територіальної цілісності країни і економічного зростання в цьому регіоні, а також на розвиток ПМШ як "глобально конкурентоспроможного національного транспортного коридору", нагадує телеканал.