Що буде з доларом: чи радять фахівці "бігти міняти гривні"

Прогнозувати курс валют економістам стало важко
14 Липня, 18:08 6422

В Україні продовжує знецінюватися гривня. Курс долара тим часом йде на рекорд - 13 липня курс долара вперше за 20 років випередив євро.

Чому росте курс долара, розповів економіст Сергій Фурса у етері "Сніданку з 1+1".

Фахівець каже, що на курс долара впливає реакція людей:

Якщо ми згадаємо історію 2015 року, коли "хвіст виляє собакою": якщо ви думаєте, що курс буде падати, ви купуєте долари, і курс падає. Головне — це працювати з очікуваннями. Якщо очікування виходять з-під контролю, ви не можете зупинити цей процес.

Фурса каже, що наразі немає пояснення, чому стався черговий стрибок курсу долара. Він припускає, що це пов'язано з тим, що минулого тижня Приватбанк та Монобанк перейшли на картках на ринковий курс.

Щодо паритету євро-долар, експерт каже, що це відбувається через глобальні економічні процеси:

Економіка США зараз краща, ніж у Європі, у німців вперше торгівельний дефіцит, оскільки їх модель: купуємо дешевий газ у росії і продаємо дорогі товари у Китай перестала працювати. Просто стали менше продавати, і це тисне на валюту. У світі величезна інфляція. Американський банк вже підняв ставки, а Європейський ще не підняв. Також у світі є побоювання, що нас чекає світова фінансова криза.

Фурса також каже, що Нацбанк восени може відмовитись від фіксованого курсу валют.

Якщо його відпустити, він може не зупинитись. Водночас у Національного банку суттєво скорочується резерви, тому восени він може бути вимушений відмовитись від фіксованого курсу, тому що просто не буде сил його тримати. Що буде далі, зараз важко сказати.

Нагадаємо, 12 липня вперше за 20 років євро та долар дійшли паритету - європейську валюту можна було купити за 1,00003 дол. США.