У Кривому Розі зловмисник "замінував" коледж за допомогою російських спецслужб (відео)

Злочинець вимагав 250 тисяч доларів, аби уникнути теракту
21 Січня, 18:21 695

Співробітники СБУ затримали зловмисника, який за допомогою російських спецслужб зробив неправдиве повідомлення про мінування Гірничого фахового коледжу Криворізького національного університету. Чоловіку загрожує до шести років позбавлення волі.

Про це повідомили в СБУ.

Псевдомінером виявився студент іншого місцевого коледжу, який замовив мінування у адміністратора одного з російських закритих телеграм-чатів, що керується спецслужбами РФ. Наразі такі чати, що надають "послуги" з організації псевдомінувань, використовуються країною-агресором як один з інструментів для штучного поширення панічних настроїв в Україні.

Анонімний лист про мінування відправили 20 січня на електронну пошту "гарячої лінії СБУ" та самого коледжу. Автор повідомлення представився "російським терористом" і вимагав 250 тисяч грн викупу, "щоб теракту не сталося".

Правоохоронці перевірили заклад і не знайшли вибухівки, натомість встановили особу псевдомінера і затримали його. Свій вчинок він мотивував тим, що бажав аби коледж перевели на дистанційну форму навчання.

У зловмисника вилучено комп’ютерну техніку та мобільний телефон, на яких є докази протиправної діяльності, зокрема і листування з адміністратором телеграм-чату.

Відкрито кримінальне провадження за ч. 1 ст. 259 (свідомо неправдиве повідомлення про загрозу безпеці громадян, знищення чи пошкодження об'єктів власності») Кримінального кодексу України.

Нагадаємо, сьогодні вранці, 21 січня, у Києві силовики евакуювали учнів та персонах з усіх навчальних закладів Києва через "замінування".

Читайте також