Податки зі свого городу та обов’язкова математика у ЗНО: що принесе українцям 2022 рік

Ексклюзив
Розповідаємо про основні законодавчі новації нового року
Ексклюзив
1 Січня, 12:54 629

Скоро на українців чекає підвищена мінімальна заробітна плата, прожитковий мінімум та пенсії. Поруч із ними – нові податки для власників земельних ділянок та нерухомості, зміни у правилах вступу у виші та в медичній сфері. "Парламент.UA" зібрав основні новації 2022 року, до яких варто бути готовими.

Основні зміни 2022 в цифрах

Почнімо з головного. Верховна Рада разом з ухваленим держбюджетом на 2022 рік визначила і новий прожитковий мінімум. Він зріс вже з 1 грудня 2021 року – на одну людину в розрахунку на місяць він тепер становить 2393 гривні. Таким він протримається аж до 1 липня, після чого зросте до 2508 грн. А з 1 грудня 2022-го – становитиме 2589 гривень.

Прожитковий мінімум для дітей віком до 6 років становитиме 2100 гривень (від 1 грудня 2021 року), 2201 грн (від 1 липня 2022) та 2272 грн (від 1 грудня 2022). А ось для дітей віком від 6 до 18 років – 2618, 2744 та 2833 грн відповідно.

Крім того, у держбюджеті прописали також і мінімальну заробітну плату. Так, з 1 січня вона становитиме 6500 гривень, а з 1 жовтня – 6700 гривень. У погодинному розмірі це 39,26 і 40,46 грн відповідно. Для порівняння, зараз мінімальна місячна оплата українця становить 6500 грн або 39,12 у погодинному розмірі.

Тепер про пенсії: у 2022 році вони зростатимуть поступово, у кілька етапів, пропорційно до росту мінімальної зарплати та прожиткового мінімуму. Вже з 1 січня почнуться виплати підвищених державних пенсій учасникам ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. Ці пенсії будуть обчислюватися, виходячи з п’ятикратного розміру мінімальної заробітної плати на 1 січня відповідного року (6500 грн). Крім того, з нового року встановлять 9% підвищення до пенсії за віком жінкам, які народилися у 1962 році.

Відтак з 1 березня пенсії перерахують, відповідно до зростання середньої зарплати та інфляції. Люди віком від 80 років і старше отримуватимуть щомісячну доплату до пенсії у розмірі 500 грн, а пенсіонери віком 75-80 років – 400 грн. У квітні для пенсіонерів, які продовжують працювати, проведуть автоматичний перерахунок пенсій, який враховує набутий стаж роботи та заробітну плату.

В липні зросте прожитковий мінімум і, відповідно, мінімальні пенсії. Вони підвищаться з 1934 до 2027 грн. З початком жовтня для пенсіонерів віком 70-75 років щомісячна доплата до пенсії становитиме 300 грн. Тоді ж мінімальну пенсію за віком для пенсіонерів від 65 років за наявності у них достатнього стажу (30 років для жінок і 35 років для чоловіків) підвищать з 2600 до 2680 грн.

І останнє підвищення відбудеться через рік, у грудні. Тоді мінімальні пенсії зростуть з 2027 до 2093 грн. Збільшуватимуться також і пенсійні надбавки. Для пенсіонерів віком 60-70 років, які не працюють, за наявності достатнього стажу мінімальна пенсія становитиме 2500 грн. Для пенсіонерів з меншим стажем пенсійна виплата буде на рівні від 2093 до 2500 грн.

Зміни, які торкнуться власників землі

Одним із найбільш обговорюваних цьогорічних законопроєктів є ухвалений 5600, який стосується оподаткування. Зміни, згідно з якими українці матимуть нові податки на землю та власно вирощену городину, почнуть діяти вже з 1 січня 2022 року. 

Так от, у Податковому кодексі з'явиться термін "мінімальне податкове зобов'язання". Це мінімально можлива сума податків, яку платитимуть користувачі землею. Її розмір визначатиметься за такою формулою: сума всіх податків не може бути меншою за 4% (з 2023 року – 5%) від нормативно-грошової оцінки землі. Податок не розповсюджуватиметься для землі, яку використовують дачні та садівничі кооперативи (товариства), а також на ту, яку набули у власність/користування члени цих кооперативів.

Грунт, земля, добриво Фото: kyivcity.gov.ua

Власників земельних паїв зобов’яжуть сплачувати мінімальний податок. Крім того, податок слід буде сплатити навіть за город, якщо його розмір становить 0,5 га (50 соток). На сплату податку не впливатиме те, що людина вирощує городину для власного вживання, а не для продажу на ринку, – пояснила у коментарі "Парламент.UA" Тетяна Даниленко, адвокатка, керівниця Адвокатського бюро "Тетяни Даниленко".

За словами експертки, у разі якщо людина продаватиме власну продукцію, яку вона виростила на сільськогосподарських угіддях, а її дохід від продажу городини перевищить 12 мінімальних заробітних плат, необхідно буде сплатити податок на доходи фізосіб у розмірі 18%.

Якщо схарактеризувати ухвалені зміни, то, звичайно, держбюджет наповниться додатковими коштами. Але однозначно це відіб’ється підвищенням цін для населення, що негативно позначиться на зростанні добробуту населення. Адже доходи людей не встигають за ростом цін, – вважає Тетяна Даниленко.

Читайте також

Все, що чекає на ринок нерухомості та власників житла

Держава вирішила боротися з проблемою ухилення від сплати податків на ринку нерухомості. Не секрет, що деякі українські забудовники зводять нові багатоповерхівки як фізичні особи і надалі продають житло в цих будинках з мінімальним податковим навантаженням. Так, вони сплачують при продажу другої та наступної квартири 5% податку з доходів фізичних осіб та 1,5% військового збору. 

Така схема роботи є простішою у порівнянні, наприклад, зі створенням фондів фінансування будівництва, для управління якими необхідна ще компанія з управління активами, – зазначила у коментарі "Парламент.UA" адвокатка АО "Місечко та Партнери" Яна Квасниця.

За її словами, відомі численні випадки донарахування податкових зобов’язань таким забудовникам. Податківці, мовляв, дотримуються позиції, що забудовник – фізична особа – власник великої кількості квартир мав би зареєструвати законну форму ведення підприємницької діяльності та сплачувати вищі податки.

Оподаткування житла (Фото: Міністерство фінансів України)

Так от, відповідно до ухваленого законопроєкту №5600, з 1 січня для людини, яка володіє житловою нерухомістю протягом щонайменше трьох років і здійснює продаж житлової нерухомості вперше в цьому році, – дохід від цієї операції не оподатковується взагалі. Йдеться про квартири, кімнати, житловий або дачний будинок, їхні частини, незавершене будівництво, земельна ділянка під такими об’єктами, включно з побутовими спорудами на такій ділянці, або інші земельні ділянки. 

А ось якщо це другий продаж житла, яким людина володіє понад три роки або перший продаж іншої нерухомості – оподатковується за ставкою 5%. Далі, другий, третій, четвертий і так далі продаж житла, або якщо ви продаєте житло, яким володіли менш як три роки – оподатковуються за ставкою 18%, яка застосовується до суми, яка обраховується як "доходи від продажу мінус витрати на придбання".

Додатково також буде стягуватися військовий збір у розмірі 1,5%, оскільки за Податковим кодексом України він застосовується до доходів, які оподатковуються ПДФО за ставкою вище нульової. Дані правила не поширюються на нерухомість, яку людина отримала у спадщину, – пояснила експертка.

Що варто знати абітурієнтам

Основні зміни, які стосуються вступу у виші у 2022 році, відчують на собі так звані гуманітарії. Головна зміна підвищення ролі сертифікату ЗНО з математики. Цариця наук стане другим конкурсним предметом для таких спеціальностей як "Політологія", "Журналістика", "Соціальна робота" та "Соціальне забезпечення". 

У такому випадку для гуманітаріїв-вступників завдання №1 – з поспіхом згадувати косинуси та теореми замість того, аби відточувати "скіли", які знадобляться в майбутній професії. Такі новації, замість підвищення рівня знань з математики, призведуть до падіння професіоналізму на ринку праці. Адже, скажімо, журналістами ставатимуть не ті, хто вміє працювати в кадрі та ставити грамотні запитання чи знімати репортажі, а ті, хто краще розуміється на математиці – сказав нам засновник Всеукраїнської освітньої компанії Setstud Олександр Кондратюк.

Новації чекають і на абітурієнтів спеціальностей галузі "Охорона здоров’я". Відтепер замість фахового випробування використовуватимуть результати інтегрованого курсу КРОК-М, якщо абітурієнти його склали. Це спеціальне незалежне оцінювання тільки для медиків, яке проводить Центр тестування при Міністерстві охорони здоров’я. Майбутнім бакалаврам послідовно треба скласти два іспити: "Крок-М" та "Крок-Б".

Абітурієнти на ЗНО (фото: УНІАН)

Інші зміни – більш організаційні. Наприклад, профільний рівень ЗНО з математики, а також тестування з хімії міститиме на два завдання менше, ніж торік. А замість звичайних 180 хвилин на тестування з хімії буде відведено всього 150. 

Такі новації навряд сподобаються нинішнім абітурієнтам, яким потрібен час не лише на виконання та перевірку завдань, але і на те, щоб банально звикнути до обстановки та налаштуватися на завдання, – зауважив Олександр Кондратюк.

Водночас експерт відмітив і позитивні зміни зменшення переліку потрібних паперових документів. У наступному році більше не доведеться подавати копії сертифікатів ЗНО та свідоцтва про раніше здобуту освіту, якщо дані є в ЄДЕБО. А ще для любителів "застрибнути в останній навчальний вагон" організують додатковий набір на контракт на денну основу.

Які зміни відбудуться в медицині

Національна служба здоров’я хоче зробити ширшим безоплатний спектр медичної допомоги для пацієнтів. Тому у 2022 році в Програмі медичних гарантій з’являться нові послуги, а вимоги до медичних закладів посиляться. Для цього в державному бюджеті передбачили 157,3 млрд грн. Це на 33 мільярди більше, ніж торік, і загалом найбільша сума з початку реформи фінансування системи охорони здоров’я.

Зокрема з 10 до 15 тисяч гривень зростуть виплати закладам за медичну допомогу при пологах. За цю суму пацієнткам забезпечують медичну допомогу при фізіологічних або ускладнених пологах та кесаревому розтині, знеболення. Сюди ж входять і моніторинг стану породіллі та новонародженого, всі необхідні обстеження та консультації, вакцинація дитини, ліки з Нацпереліку. А для закладів, які відповідатимуть додатковим вимогам – виконуватимуть низку необхідних лабораторних досліджень – тариф за послугу становитиме 20 тисяч грн. 

Також зросте тариф на медичну допомогу в складних неонатальних  випадках – зі 113 до 135 тисяч грн. За лікування недоношених дітей у закладах, які відповідають додатковим вимогам, Національна служба здоров’я платитиме 161 тисячу гривень. Для цього заклади повинні мати виїзну неонатальну бригаду, яка може перевозити новонароджених між лікарнями.

Helsi, лікар (Фото: pexels)

А ще з нового року зростуть державні виплати медзакладам за лікування онкології. Так, за хімієтерапію НСЗУ заплатить 35 тисяч грн замість 25 тисяч цього року. А за лікування дітей – до 131 тисячі грн. Сума за радіологічне лікування становитиме 51 тисячу грн, в той час, як у 2021 році було 36,5 тисяч. За лікування онкогематологічних хвороб – 74 тисячі замість 54. Це має дозволити лікарням закуповувати необхідні ліки, покращувати умови перебування пацієнта в лікарні, створювати кращі умови праці для медпрацівників. Але і вимоги до закладів, які лікують онкозахворювання, будуть посилюватися.

Нововведення 2022 року – стаціонарозамінні форми лікування. Багато медичних втручань не потребують стаціонару, тож їх будуть проводити амбулаторно. Також у планах НСЗУ – пакет послуг "Хірургія одного дня": після нескладної операції пацієнт зможе у той же день повернутися додому.

Також наступного року розшириться програма реімбурсації "Доступні ліки". Національна служба здоров’я пропонує включити до неї препарати для лікування хвороби Паркінсона та хронічного обструктивного захворювання легень. 

Читайте також