Відпочинок 2021 - у які країни можуть полетіти українці цього літа

Ексклюзив
Кожна морська країна вимагає негативного ПЛР-тесту від коронавірусу
Ексклюзив
4 Червня, 20:07 2652

Ось і наступило довгоочікуване літо. Кожний українець уже мріє про відпустку та відпочинок на морі. Ситуація із коронавірусом покращується, що свідчить про більші можливості відпочинку у 2021 році. Європейські країни поступово відкривають кордони для туристів і знімають обмеження на в’їзд.

З 1 липня ЄС вводить паспорти вакцинації, які дозволять ще легше подорожувати між країнами ЄС. Проте, кожна країна зберігатиме власні правила для в'їзду та вимоги. То ж, які країни відкриті для українців у цьому сезоні, де відпочити краще і скільки коштуватиме путівка - проаналізувало видання Парламент.UA.

В яких країнах Європи зможуть відпочивати українці

Глава Міністерства закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що українці можуть поїхати у понад сотню країн.

Нині для громадян України відкриті 104 країни. Серед нових країн, які відкрили свої кордони - Ісландія, Чорногорія, Гаїті, Гаяна, Бангладеш і Габон, - зазначив міністр.
Але це зовсім не означає, що під час пандемії кожна країна відкрита і готова приймати українців влітку 2021 року. Зокрема, зі всієї сотні лише кілька країн відкрили свої кордони для громадян України:
  • Туреччина;
  • Єгипет;
  • Болгарія;
  • Чорногорія;
  • Хорватія;
  • Албанія;
  • Мальдіви;
  • Греція;
  • Об'єднані Арабські Емірати;
  • Домініканська республіка;
  • Північна Македонія;
  • Танзанія;
  • Кіпр;
  • Сейшельські острови;
  • Туніс;
  • Шрі-Ланка;
  • Сербія;
  • Вірменія.

Відпочинок фото: pexels

Відпочинок в Туреччині: що вимагає країна

Туреччина – завжди залишається привабливим місцем відпочинку для українців. Країну омивають  цілих чотири моря: Егейське – на заході, Чорне – на півночі, Середземне – на півдні і Мармурове море – на північному заході. І кожне з них дивовижне. Тому туристи, відштовхуючись від своїх смаків та вподобань, можуть вибрати будь-яке із перелічених.

В умовах пандемії Туреччина стала однією з небагатьох курортних країн, які не закрили кордони у зв’язку з коронавірусом. Проте, для в’їзду в країну треба заповнити електронну форму на сайті Міністерства охорони здоров’я Туреччини за 72 години до прибуття в країну, а також здати ПЛР-тест.

Від 4 червня при в’їзді в Туреччину туристи віком від 6 років з України мають обов’язково показати негативний результат тесту на ковід. Його необхідно зробити максимум за 72 години до перетину кордону. Також дозволяється показати швидкий тест на антиген – його можна зробити максимум за 48 годин до перетину кордону.

Якщо турист вакцинований, йому не обов'язково робити ПЛР-тест. Достатньо мати із собою документ про вакцинацію від COVID-19, зроблений не раніше ніж за 14 днів до приїзду в країну. Або дозволяється показати документ, який засвідчує, що особа перехворіла на COVID-19 протягом останніх шести місяців.

Відпочинок у Туреччині фото: pexels

Скільки коштуватиме відпочинок у Туреччині

Перш за все тури в Туреччину асоціюються з пасивним відпочинком у готелі та комфортом all inclusive. Курортна інфраструктура тут на  високому рівні, персонал розмовляє багатьма мовами, номера чисті та охайні, на території готелів розташовані бари, SPA-салони, фітнес-центри, салони краси, басейни, спортивні майданчики.

На початку літнього сезону нові рейси з українських міст до Туреччини з’являються мало не щотижня, не рахуючи нерегулярних (чартерних) перельотів. У регулярні та чартерні рейси на турецькі курорти вирушають з Києва, Харкова, Дніпра, Одеси, Львова, Запоріжжя, Миколаєва, Херсона та Чернівців.

Тиждень морського відпочинку в Туреччині в середньому обійдеться від 15 тисяч гривень на двох. Якщо обрати чотирьохзірковий готель на 7 днів з all inclusive, то цінова категорія починається від 14 тисяч гривень:

Тиждень відпочинку у п'ятизірковому готелі біля моря стартує від 16-18 тисяч грн за двох осіб:

Які правила в'їзду до Єгипту

Єгипет - ще одна популярна країна, яку так обожнюють українці. Зокрема, за піраміди, бездоганний сервіс за досить демократичною ціною, комфортабельні пляжі, фантастичний підводний світ Червоного моря.

Щоб потрапити на відпочинок у Єгипет, українці віком від 6 років мають мати з собою негативний результат ПЛР-тесту на коронавірус, зроблений протягом 72 годин до вильоту. У аеропортах Хургади, Шарм-ель-Шейху, Марса-Алама й Таби ПЛР-тест можна зробити після прибуття, ціна – 30 доларів.

Окрім того, туристам треба обов’язково мати з собою страховий поліс, який покриває захворювання на коронавірус.

В травні цього року Єгипет відновив дію візового збору для туристів з більшості країн: тепер для в'їзду потрібно сплатити 25 доларів - онлайн або по прильоту в аеропорту.

Піраміди в Єгипті фото: pexels

Коштуватиме в середньому путівка до Єгипту 13-18 тисяч грн на двох. Якщо обрати чотирьохзірковий готель на 7 днів з all inclusive у червні, то ціна туру обійдеться від 12 тисяч:

П'ятизірковий готель цього ж місяця коштуватиме уже від 18 тисяч гривень на двох.

Ціни на тури зростуть у липні і серпні. Відповідно до тих самих умов - чотирьохзірковий готель на сім днів, "все включено" - сягає від 16 тисяч грн:

Тим часом п'ятизірковий готель обійдеться у 19-23 тисячі грн:

Греція-2021: що потрібно для в'їзду

Греція - колиска європейської цивілізації. Країна займає південну частину Балканського півострова і омивається трьома морями: Егейським, Іонічним і Середземним. У ній можна насолодитися м'яким субтропічним кліматом і скелястими горами на фоні мальовничого узбережжя.

Від середини травня Греція дозволила в’їзд мандрівникам з ЄС та низки третіх країн, зокрема й України. Потрапити до країни можна як через міжнародні аеропорти, так і морські порти або сухопутні прикордонні пункти.

Для в'їзду в країну, необхідно заповнити спеціальну форму за 24 години до перетину кордону. Туристам дають вибір: вони можуть показати документ про проходження повного курсу вакцинації від коронавірусу (дві дози вакцини), або надати негативний результат ПЛР-тесту на ковід, зроблений максимум за 72 години до перетину кордону. Ці правила діють для всіх українців віком від 5 років.

Ще одним можливим варіантом для перетину кордону у Грецію є довідка про перенесену хворобу на коронавірус та наявність антитіл. У країні діє одне важливе правило — якщо ви хочете відправитись на острів біля Греції, то вам доведеться ще раз здати тест.

Після перетину кордону в Греції можуть вибірково зробити тести на ковід для туристів. Якщо результат буде негативний, то люди зможуть продовжити свою подорож. Якщо ж отримають позитивний результат, то доведеться 14 днів перебувати на ізоляції.

Відпочинок у Греції фото: pexels

Що стосується карантинних обмежень, то вони досить жорсткі — обов'язкове носіння маски навіть на вулиці, а при вході до соборів — подвійна маска або респіратор.

Цінова політика відпочинку у Греції стартує від 20 тисяч грн на двох. Якщо обрати трьох- або чотирьохзірковий готель без харчування, то такий відпочинок коштуватиме від 17 тисяч грн:

Якщо додати харчування "все включено", ціна - від 22 тисяч грн. Тим часом п'ятизірковий готель з all inclusive обійдеться 35-50 тис. грн:

Скільки коштує відпочинок в Болгарії і які умови в'їзду

Болгарія - це чудовий відпочинок для людей, які хочуть поніжитись біля моря, без зайвого пафосу і за доступними цінами. Болгарія знаходиться на Балканському півострові. На сході вона оточена горами та омивається Чорним морем, що ідеально підходить для літнього відпочинку.

Болгарія у 2021 році оновила правила в'їзду для українців. Тепер, з 1 червня до 31 липня можна буде в'їжджати в країну за наявності одного з таких документів:

  • сертифіката вакцинації. Від дня введення останньої дози вакцини повинно пройти не менше двох тижнів. У документі повинні бути вказані особисті дані, дата народження, дата вакцинації, торговельне найменування та номер партії вакцини, назва виробника, країна і орган, які видали сертифікат;
  • довідка про негативний результат ПЛР-тестування на коронавірус. Тест повинен бути зроблений не більше, ніж за 72 години до в'їзду в Болгарію;
  • негативний результат швидкого антигенного тесту, проведеного за 48 годин до в'їзду в країну. Як і у випадку з ПЛР-тестом, у довідці повинні бути вказані особисті дані, відомості про лабораторію, дата проведення тестування, а також прописаний латиницею метод і негативний результат;
  • документ, який зафіксував позитивний результат ПЛР-тестування на COVID-19 або швидкого антигенного тесту для осіб, які перехворіли в період від 15 до 180 днів від зазначеної в документі дати проведення дослідження.

При цьому діти до 5 років можуть в'їжджати до Болгарії без надання цих документів.

За даними туристичних компаній, путівки на відпочинок в Болгарії зараз пропонують за рекордно низькими цінами.

Наприклад, без харчування у трьохзірковому готелі ціни стартують від 8 тисяч гривень. Якщо врахувати all inclusive, то ціни - від 12 тисяч грн:

Тиждень відпочинку у п'ятизірковому готелі біля моря із "все включено" стартує від 20 тисяч грн:

Умови в'їзду до Хорватії для українських туристів 2021

Хорватія — це невелика південна країна з багатою культурною спадщиною, красивою природою і смачною кухнею. Це справжня перлина Адріатики з прекрасними пляжами Істрії та Далмації, теплим смарагдовим морем, чарівними стародавніми приморськими містами, оливковими гаями та вершинами Динарських гір.

Українським туристам можна подорожувати у Хорватію за таких умов:

  • наявність повністю оплаченого бронювання місця проживання на період перебування у країні;
  • негативний результат ПЛР-тесту або тесту на антиген, який зроблений протягом 48 годин до перетину кордону.

Сертифікат про негативний результат ПЛР-тесту можна замінити на довідку про вакцинацію від Covid (дві дози) або документ про те, що людина перехворіла на коронавірус протягом останніх 180 днів і отримала принаймні одну дозу вакцини.

Діти до 12 років звільняються від проходження тесту на коронавірус, якщо подорожують з батьками, які мають негативні результати.

Відпочинок у Хорватії фото: pexels

Ціна путівки: У порівнянні з минулим роком Хорватія стала дещо дорожчою для українських туристів. Середньостатистичний готель рівня "3−4 зірки" коштує не менше 30-40 тисяч гривень на тиждень, а з урахуванням перельоту доведеться ще заплатити, що, як мінімум, на 20−30% вище, ніж минулого літа.

Так, без харчування трьох- і чотирьохзірковий готель коштує від 30 до 45 тисяч грн:

Якщо обрати п'ятизірковий готель з all inclusive, то пропонується лише один варіант готелю Valamar Girandella Maro Suites 5*, і ціна його майже 110 тисяч грн.