Чому Байден не телефонує Зеленському: у МЗС України відреагували на американські ЗМІ

Глава МЗС вважає, що помилково зводити всі українсько-американські відносини до однієї розмови лідерів
16 Березня, 12:39

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба відповів на статтю The Washington Post про те, що адміністрація американського президента Джо Байдена очікує від українського президента Володимира Зеленського більших зусиль у проведенні реформ та в боротьбі з корупцією.

Про це Кулеба розповів у коментарі виданню "Українська правда".

За його словами, редакційна колегія WP, безсумнівно, має право на власний погляд, так само як українські журналісти мають право на власні погляди. Підвищений інтерес до особистої розмови президентів України та США нормальний і зрозумілий, як і кількість конспірологічних теорій, які традиційно супроводжують такі події.

Було б глибоко помилково зводити всі українсько-американські відносини до однієї розмови лідерів наших держав. Факти свідчать про планомірний розвиток діалогу України та США, - зазначив він.

Очільник МОЗ нагадав про телефонну розмову з державним секретарем США, яку провів вже у перші тижні його перебування на посаді. Невдовзі після цього провели розмову і міністри оборони України та США.

Читайте також

Кулеба зазначив, що після цілої низки нещодавніх рішень Ради національної безпеки й оборони неможливо звинуватити Зеленського у нерішучості щодо боротьби з корупцією, олігархами та російським впливом. На його думку, за останній місяць президент зробив кроки, про які інші у попередні роки навіть не наважувалися говорити.

Сигнали, які ми отримуємо від американської сторони після ухвалення цих рішень, діаметрально протилежні припущенням американських і українських журналістів, - зазначив він.

Міністр наголосив, що немає сенсу вимагати від України чогось, що вона вже робить у власних інтересах без будь-яких зовнішніх порад.


Контекст. У Washington Post у статті під назвою "Президент України знову опинився під тиском США - цього разу недарма" написали, що президент Сполучених Штатів Джо Байден досі не подзвонив своєму українському колезі Володимиру Зеленському, оскільки хоче спонукати його боротися з корупцією в країні.

На думку журналістів видання, Білий дім намагається спонукати президента України боротися з корупцією, вважаючи, що це життєво необхідно для стабілізації української економіки та для "збереження крихкої незалежності Києва" від Москви.