До кінця року в Україні не буде вільного продажу вакцин від коронавірусу

До кінця 2021 року виробники вакцин не зможуть повністю закрити навіть потреби урядів
6 Липня, 22:10

Жодний з фармацевтичних світових виробників не оголошує терміни постачання вакцини на приватний ринок, оскільки не закриті усі потреби урядів країн світу.

Про це в інтерв'ю "ТСН" заявив головний санітарний лікар України Ігор Кузін.

Основна домовленість навіть на міжнародному рівні – забезпечити потреби урядів. Лише після цього виробники зможуть передавати вакцину для комерційного використання. Наразі потреби урядів ще не закриті і до кінця року закриті на 100% не будуть. Тому вакцина принаймні до кінця цього року на приватному ринку з’являтися на законних підставах не буде, - зазначив санлікар.

За словами Кузіна, на ринку з’являтимуться якісь інші вакцини, які зараз прицільно розробляються або тестуються саме з комерційною метою.

Такі дослідження вже є, коли береться загальновідомий алгоритм векторної або мРНК-вакцини, модернізується і запускається її комерційне виробництво. Але там також проходять три етапи клінічних випробувань. Такі вакцини можуть з’явитися на комерційному ринку. Однак ще жодна з таких комерційних пропозицій не була доведена до кінця, - зауважив головний санлікар.

Нагадаємо, Україна у липні отримає 7,7 млн доз вакцини від коронавірусу, більша частина яких надійде із Китаю.

Читайте також