Доступні ліки: як знайти аптеку, в якій препарати можна отримати безкоштовно

Протягом дії воєнного часу рецепти на "Доступні ліки" можуть бути як електронними, так і паперовими
9 Січня, 21:41

В Україні продовжує діяти програма "Доступні ліки", завдяки якій пацієнти можуть отримувати необхідні ліки безоплатно або з невеликою доплатою.

Про це нагадує МОЗ України.

Знайти таку аптеку допоможе оператор контакт-центру НСЗУ за номером 16-77. Всі дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів безкоштовні.

Аптеки, що беруть участь у програмі реімбурсації, можна дізнатися візуально. Вони мають на дверях наклейку "Тут є Доступні ліки", а ті, де можна отримати інсулін, мають наклейку "Інсуліни".

Також шукати аптеку з “Доступними ліками” можна за допомогою “Електронної картки аптек-учасниць програми реімбурсації лікарських засобів” https://cutt.ly/ASw5Kwv</a >.

Для забезпечення доступу пацієнтів до життєво важливих ліків лікарі можуть виписувати як електронні, так і паперові рецепти.

Щоб отримати "доступні ліки", необхідно звернутися до будь-якої аптеки, яка має договір з НСЗУ. Знайти найближчу аптеку можна:

– через дашборд на сайті НСЗУ. В меню ліворуч оберіть ваш населений пункт та потрібний напрям програми реімбурсації,

– через чат-бот "Спитай Гриця",

– зателефонувавши до контакт-центру НСЗУ за номером 16-77.

Нагадаємо, на період дії воєнного стану у разі відсутності технічної можливості виписати електронний рецепт на лікарські засоби у рамках урядової програми реімбурсації "Доступні ліки", рецепт може бути виписаний в паперовій формі відповідно до Правил виписування рецептів на лікарські засоби і вироби медичного призначення, затверджених відповідним наказом МОЗ.

При відпуску ліків за паперовим рецептом аптечний заклад обліковує його у паперовій формі та включає до зведеного звіту. Звіт подається до Національної служби здоров’я України 1 та 14 числа кожного місяця.

Читайте також