МОЗ оновило реєстр "Доступних ліків", у переліку - понад 460 засобів

Серед усього переліку 150 препаратів є повністю безкоштовними
Важливо
МОЗ оновило реєстр "Доступних ліків", у переліку - понад 460 засобів
Ліки
15 Грудня 2022, 22:24
читать на русском

У Програмі "Доступні ліки" наявні 462 лікарські засоби, з них 149 - повністю безоплатні.

Про це у Фейсбуці повідомляє Міністерство охорони здоров'я.

В Україні діє Програма медичних гарантій, яка передбачає безоплатні ліки. В оновленому реєстрі 462 лікарські засоби. З них 149 - повністю безоплатні, 313 - з доплатою", - йдеться у повідомленні.

Це препарати для лікування серцево-судинних захворювань, бронхіальної астми, цукрового діабету II типу, нецукрового діабету, розладів психіки та поведінки, епілепсії.

Також, як зазначають в МОЗ, в програму було додано два нові напрями: хронічне обструктивне захворювання легень та хвороба Паркінсона.

Інформацію про "Доступні ліки" та інструкції до них можна знайти на сайті "Ліки Контроль".

Також є мобільний застосунок "Ліки Контроль", чат-бот «Спитай Гриця» для пошуку препаратів і найближчої аптеки, ресурс "Tabletki.ua" для пошуку "доступних ліків" в аптеках.

В МОЗ нагадали, що для пацієнтів, які лікуються у стаціонарі, ліки з Національного переліку лікарських засобів надаються безоплатно на весь період лікування.

Нацперелік включає назви основних безпечних лікарських засобів із доведеною ефективністю, які використовуються під час лікування проти найпоширеніших захворювань в Україні. Медзаклади закуповують ліки з Нацпереліку самостійно. До нього входять понад 400 препаратів (проти серцево-судинних захворювань, хвороб органів дихання, інфекційних захворювань, хвороб кістково-м’язової системи, хронічних захворювань нирок тощо).

Перевірити наявність ліків у медзакладі можна на "Є ЛІКИ"

Нагадаємо, на період дії воєнного стану у разі відсутності технічної можливості виписати електронний рецепт на лікарські засоби у рамках урядової програми реімбурсації "Доступні ліки", рецепт може бути виписаний в паперовій формі відповідно до Правил виписування рецептів на лікарські засоби і вироби медичного призначення, затверджених відповідним наказом МОЗ.

При відпуску ліків за паперовим рецептом аптечний заклад обліковує його у паперовій формі та включає до зведеного звіту. Звіт подається до Національної служби здоров’я України 1 та 14 числа кожного місяця.

Як повідомлялося, з листопада в Україні запрацював електронний рецепт на відпуск наркотичних (психотропних) лікарських засобів. Це ще один етап посилення контрольованого та відповідального відпуску рецептурних препаратів.

Читайте також

1