Антибіотики продаватимуть за електронним рецептом: пояснення МОЗ

Зміни чекають на українців з 1 серпня
Антибіотики продаватимуть за електронним рецептом: пояснення МОЗ
Ліки, таблетки Фото: Pexels
1 Серпня 2022, 10:33
читать на русском

Від 1 серпня 2022 року українці не зможуть вільно купувати антибіотики в аптеках.

Як пояснили у МОЗ, для купівлі антибіотиків потрібно буде отримати електронний рецепт.

Виключення становитимуть окуповані території та райони проведення бойових дій.

Нововведення почне працювати в рамках перехідного періоду в медичних закладах, що працюють з електронною системою охорони здоровʼя (ЕСОЗ). Якщо заклад охорони здоровʼя, до якого звертається пацієнт, не підключений до ЕСОЗ, лікар має виписати паперовий рецепт, - кажуть у МОЗ.

На перехідному періоді пацієнт зможе придбати необхідні ліки за рецептом у будь-якій аптеці. Для цього достатньо лише предʼявити фармацевту інформаційну довідку, яку лікар видасть як підтвердження призначення.

Електронний рецепт можна буде отримати у будь-якого лікаря, незалежно від наявності декларації з сімейним лікарем. Проте для отримання електронного рецепта необхідно бути зареєстрованим в електронній системі охорони здоров’я. Слід підкреслити, що в електронному рецепті зазначатиметься діюча речовина (а не конкретна торгова марка препарату), її лікарська форма та дозування.

Нагадаємо, під час війни для українців доступна можливість отримати безкоштовно або з невеликою доплатою ліки за державною програмою "Доступні ліки".

1