Як отримати безплатно або з доплатою ліки під час війни

Доступні ліки для людей з хронічними хворобами доступні навіть без декларації
Як отримати безплатно або з доплатою ліки під час війни
Фармацевт, аптека (фото: УНІАН)
20 Травня 2023, 21:49
читать на русском

Під час війни для українців доступна можливість отримати безкоштовно або з невеликою доплатою ліки за державною програмою "Доступні ліки".

За цією програмою українці можуть отримати ліки проти серцево-судинних захворювань, бронхіальної астми, діабету другого типу, цукрового та нецукрового діабету, розладів психіки та поведінки, епілепсії.

Як отримати "Доступні ліки":

  • Отримайте електронний або паперовий рецепт на "Доступні ліки" у будь-якого сімейного лікаря, терапевта або педіатра. Навіть якщо немає з ним декларації.
  • Якщо лікар має доступ до електронної системи охорони здоров’я – він створить електронний рецепт, і його номер та код підтвердження (16-значний номер) надійде на телефон пацієнту.
  • Знайдіть найближчу аптеку, яка працює та має наліпку "Доступні ліки". Додатково дізнайтеся, чи має аптека в наявності необхідні препарати.
  • В аптеці необхідно пред’явити паперовий рецепт або повідомити працівникові аптеки 16-значний номер електронного рецепта будь-яким доступним шляхом.
  • Фармацевт пропонує пацієнту наявні лікарські засоби на вибір – спочатку безоплатні, а потім з доплатою.

Мапа аптек за посиланням.

Таблиця із актуальними адресами аптек - тут.

Дашборд "Електронної карти аптек-учасниць програми реімбурсації лікарських засобів" - можна подивитися тут.

Нагадаємо, київські медзаклади безвідмовно видають рецепти на пільгові медикаменти та препарати, визначені програмою "Доступні ліки". Аптеки приймають як електронні, так і паперові рецепти.

1