На антибіотики почнуть виписувати електронні рецепти: у МОЗ назвали дату

Електронний рецепт можна отримати у будь-якого лікаря, незалежно від наявності декларації з сімейним лікарем
На антибіотики почнуть виписувати електронні рецепти: у МОЗ назвали дату
Таблетки/ антибіотики (фото:pexels)

З 1 серпня в Україні придбати антибіотики можна буде лише за електронними рецептами.

Про це повідомили в МОЗ.

Електронні рецепти на антибіотики – це перший етап запровадження електронного рецепту на всі рецептурні препарати в Україні та перший крок у вирішенні проблеми неконтрольованого вживання ліків. Регулювання продажів антибіотиків шляхом введення електронного рецепту – одне з рішень, яке дозволить відстежувати дані щодо призначення та обсяги використання антибіотиків в Україні, а також протистояти антибіотикорезистентності, внаслідок якої все більше й більше інфекцій набувають стійкості до медикаментів, - йшлося в повідомленні.

Зазначили, що лікар може виписати паперовий рецепт, якщо заклад охорони здоровʼя, до якого звернеться пацієнт, не підключений до ЕСОЗ (електронної системи охорони здоровʼя).

Зокрема, е-рецепт може виписати будь-який лікар, незалежно від наявності декларації з сімейним лікарем. За рецептом ліки купити можна буде в будь-якій аптеці міста. Проте для цього потрібно пред'явити фармацевтові інформаційну довідку, яку лікар видасть, як підтвердження призначення.

Додали, що протягом перехідного періоду (до кінця року) аптеки повинні повністю перейти на продаж антибіотиків лише за електронним рецептом.

Нагадаємо, під час війни для українців доступна можливість отримати безкоштовно або з невеликою доплатою ліки за державною програмою "Доступні ліки".

Читайте також

1