Довічний термін позбавлення волі можуть пом'якшити

Засудженим хочуть дати можливість просити про пом'якшення після 10 років у в'язниці
5 Жовтня, 21:52 222

Довічний термін запропонували замінити більш м'яким покаранням - засудженим хочуть дати можливість просити про пом'якшення після 10 років у в'язниці. Комітет з питань правоохоронної діяльності рекомендував Верховній Раді замінити довічне ув'язнення більш м'яким покаранням.

Про це повідомляє Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України в понеділок, 5 жовтня.

Комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді прийняти законопроєкт №4049 за основу з пропозиціями комітету, - сказано в повідомленні.

У законопроєкті викладено ряд ключових положень, зокрема, щодо можливості перегляду положення про довічне позбавлення волі. Зокрема, проєкт передбачає механізм пом'якшення довічного покарання. Тобто, коли особа, яка засуджена до довічного позбавлення волі, відбула це покарання не менше ніж 10 років. Потім вона отримає право за відповідною процедурою, передбаченою законопроектом, на підставі висновків та аналізу особистості звернутися про заміну довічного позбавлення волі на строкове покарання з строком на 15 років мінімум. Тобто засуджений до позбавлення волі у випадку прийняття цього законопроекту перебуватиме у місцях позбавлення волі не менше 25 років - 10 до моменту звернення і 15 років після моменту звернення. Відповідно ті із засуджених до довічного позбавлення волі, які вже виходили внаслідок помилування раніше ніж 25 років.

Цей законопроєкт не є настільки ліберальним, як виглядає на перший погляд, тому що з тих, хто був помилуваний президентами України до цього часу, лише двоє виходило після відбуття покарання у 25 років, - додали в комітеті.

Читайте також

Крім того, законопроєкт №4049 є комплексним і ним також пропонується внести зміни у процедуру адміністративного арешту, зокрема, по окремим адміністративним правопорушенням.

Така санкція як "адміністративний арешт" прибирається і пропонується скорочення строку розгляду апеляції на таку санкцію. Проєктом також пропонуються інші точкові процедури, - додав Міністр юстиції.

Нагадаємо, що представники Міністерства оборони на засіданні комітету Верховної Ради з питань нацбезпеки, оборони та розвідки запевнили, що проєкт наказу №330, який нібито запроваджує штрафи для військових на Донбасі за відкриття вогню у відповідь підкоригували.