Екснардеп Святаш отримав підозру за посягання на територіальну цілісність України

Важно
За іншою справою Святаша розшукують ще від 2019 року
Важно
23 Грудня, 13:22

Правоохоронці повідомили підозру колишньому народному депутату та бізнесмену, який публікував на своїй сторінці у соцмережі заклики з метою зміни державного кордону України та виправдовував військову агресію РФ проти нашої країни.

Про це повідомили в Київській міській прокуратурі та поліції.

Підозрюваний є уродженцем Харкова. За даними "Української правди", підозру отримав народний депутат IV-VIII скликань Дмитро Святаш.

Слідство встановило, що Святаш у серпні цього року 2022 на своїй сторінці у соцмережі опублікував пост, у якому публічно закликав до підтримки російської агресії проти України, РФ та окупацію українських територій. Зокрема, в своєму дописі підозрюваний заявляв, нібито українці на окупованих територіях ставляться позитивно до російських загарбників. Крім того, Святаш стверджував, що окупанти нібито забезпечують людей гуманітарною, відновлюють зруйновані (ними ж) населені пункти та запроваджують російські стандарти.

Також, як повідомили в прокуратурі, ексдепутат переконував українських громадян на окупованих територіях Херсонської, Запорізької та Харківської областей у можливості отримати списання кредитних боргів. Щоправда, він ставив одну умову для такого списання – мешканці захоплених населених пунктів мали "проявити свою громадянську позицію" та отримати паспорти країни-агресорки.

Святашу повідомили про підозру за ч. ч. 1 ст. 110 Кримінального кодексу України у посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України. Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк від трьох до п’яти років. Зараз ексдепутат переховується в Росії та перебуває в міждержавному розшуку.

Раніше майно та активи, що належать народному депутату України IV-VIII скликань Дмитру Святашу, вартістю 600 млн грн заарештували та передали державі (в управління АРМА). Він, як повідомляє слідство, попри статус народного депутата, здійснював управління одним із найбільших в Україні підприємств із продажу транспортних засобів.

При чому Святаша оголосили в розшук ще восени 2019 року. Його звинуватили за статтею про недостовірне декларування.  Пізніше він попросив притулку в Російській Федерації.

Нагадаємо, у партії "Слуга народу" з початку війни виявили до десяти випадків колабораціонізму.

Читайте також