Екснардепу від Радикальної партії Скуратовському вручили нову підозру

Колишній народний обранець заподіяв 112 мільйонів гривень шкоди одному з банків
Екснардепу від Радикальної партії Скуратовському вручили нову підозру
22 Грудня 2022, 14:14
читать на русском

Колишньому "радикальному" нардепу Сергію Скуратовському повідомили про підозру в організації схеми заволодіння правами вимоги по кредитах, що призвело до заподіяння понад 112 млн грн збитків приватному банку.

Про це йдеться у повідомленні Олега Новікова у телеграм-каналі NABU Daily.

За даними слідства, у 2012 році майбутній народний обранець (на той час – депутат Київської обласної ради), бувши фактичним власником низки компаній, розпочав будівництво багатоквартирного житлового комплексу на околиці Києва. Для цього він взяв кредит у понад 200 млн грн під заставу збудованого в майбутньому ЖК  і земельних ділянок, де він розташовувався, а також низки особистих порук, зокрема й самого депутата.

Згодом НБУ визнав неплатоспроможним банк, який видавав кредит. Аби не віддавати борг та отримати можливість продати збудовані квартири, наприкінці 2018 року – середини 2019 року нардеп організував схему. Схема полягала в тому, що Скуратовський залучив на той момент начальника слідчого відділення Головного слідчого управління СБУ, посадовця АРМА і службових осіб ДП "СЕТАМ.

СБУ порушувала справу, накладала арешт на вказані права вимоги по кредиту і передавала їх в управління АРМА. АРМА виставляла це на торги на майданчику ДП "СЕТАМ". В результаті підконтрольна Скуратовському компанія придбала права вимоги по кредитах на 128 млн грн лише за 16 млн грн. Після визнання переможця торгів працівник СБУ забезпечив скасування арешту на права вимоги, який сам же і ініціював.

Згодом нардеп забезпечив скасування усіх іпотек на нерухоме майно та договорів поруки, які забезпечували кредити прав вимоги, оскільки його підконтрольна компанія стала новим власником права вимоги.

Нагадаємо, Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) виявило факти можливого незаконного збагачення депутатки, яка була обрана до Верховної Ради за списком нині забороненої "Опозиційної платформи – За життя", Наталії Королевської на майже 50 млн грн і умисне внесення недостовірних даних до декларації за 2020 рік, які відрізняються від достовірних на 3,8 млн грн.

1