Єврокомісія відкриває процедуру проти Кіпру і Мальти за "продаж" громадянства

Європейців занепокоїли схеми "золотих паспортів"
20 Жовтня, 16:41 298

Європейська Комісія розпочинає процедури порушення проти Кіпру та Мальти, видаючи офіційні листи щодо їхніх схем громадянства інвесторів, які також називаються схемами "золотого паспорта".

Комісія вважає, що надання цими державами-членами їхнього громадянства - а отже, і громадянства ЄС - в обмін на заздалегідь визначений платіж або інвестиції та без справжнього зв'язку з відповідними державами-членами, не сумісне з принципом співпраці... Це також підриває цілісність статусу громадянства ЄС, - зазначається у повідомленні Єврокомісії.

Читайте також

ЄК зазначає, що через характер громадянства ЄС такі схеми мають наслідки для Союзу в цілому. Оскільки, коли держава-член присвоює громадянство, заінтересована особа автоматично стає громадянином ЄС і користується всіма правами, пов'язаними з цим статусом, такими як право пересуватися, проживати та вільно працювати в межах ЄС, або право голосу на муніципальних виборах, а також на виборах до Європейського парламенту.

Відтак, наслідки схем громадянства інвесторів не обмежуються державами-членами, що їх експлуатують, і не є нейтральними щодо інших держав-членів та ЄС в цілому, - зазначають у Комісії.

Комісія вважає, що надання громадянства ЄС для заздалегідь визначених платежів або інвестицій без будь-якого справжнього зв'язку з відповідними державами-членами, підриває суть громадянства ЄС.

Читайте також

ЄК дала урядам Кіпру та Мальтії два місяці, щоб відповісти на офіційні повідомлення. Якщо відповіді будуть не задовільні, Комісія може надати мотивований висновок з цього питання.

Нагадаємо, у вересні кіпрське видання Politis опублікувало імена 34-х власників "золотих паспортів", до правомірності видачі яких виникли питання у кіпрської влади.

Паспорти були видані на Кіпрі в 2008-2012 роках за програмою "громадянство в обмін на інвестиції в економіку країни". До 2019 року для отримання такого паспорта потрібно було інвестувати в економіку Кіпру 2 мільйони доларів.

За цей період кіпрське громадянство у такий спосіб отримала 141 особа.