Єврокомісія відкриває процедуру проти Кіпру і Мальти за "продаж" громадянства

Європейців занепокоїли схеми "золотих паспортів"
Єврокомісія відкриває процедуру проти Кіпру і Мальти за "продаж" громадянства
Прапор ЄС (фото: з відкритих джерел)
20 Жовтня 2020, 16:41
читать на русском

Європейська Комісія розпочинає процедури порушення проти Кіпру та Мальти, видаючи офіційні листи щодо їхніх схем громадянства інвесторів, які також називаються схемами "золотого паспорта".

Комісія вважає, що надання цими державами-членами їхнього громадянства - а отже, і громадянства ЄС - в обмін на заздалегідь визначений платіж або інвестиції та без справжнього зв'язку з відповідними державами-членами, не сумісне з принципом співпраці... Це також підриває цілісність статусу громадянства ЄС, - зазначається у повідомленні Єврокомісії.

Читайте також

ЄК зазначає, що через характер громадянства ЄС такі схеми мають наслідки для Союзу в цілому. Оскільки, коли держава-член присвоює громадянство, заінтересована особа автоматично стає громадянином ЄС і користується всіма правами, пов'язаними з цим статусом, такими як право пересуватися, проживати та вільно працювати в межах ЄС, або право голосу на муніципальних виборах, а також на виборах до Європейського парламенту.

Відтак, наслідки схем громадянства інвесторів не обмежуються державами-членами, що їх експлуатують, і не є нейтральними щодо інших держав-членів та ЄС в цілому, - зазначають у Комісії.

Комісія вважає, що надання громадянства ЄС для заздалегідь визначених платежів або інвестицій без будь-якого справжнього зв'язку з відповідними державами-членами, підриває суть громадянства ЄС.

Читайте також

ЄК дала урядам Кіпру та Мальтії два місяці, щоб відповісти на офіційні повідомлення. Якщо відповіді будуть не задовільні, Комісія може надати мотивований висновок з цього питання.

Нагадаємо, у вересні кіпрське видання Politis опублікувало імена 34-х власників "золотих паспортів", до правомірності видачі яких виникли питання у кіпрської влади.

Паспорти були видані на Кіпрі в 2008-2012 роках за програмою "громадянство в обмін на інвестиції в економіку країни". До 2019 року для отримання такого паспорта потрібно було інвестувати в економіку Кіпру 2 мільйони доларів.

За цей період кіпрське громадянство у такий спосіб отримала 141 особа.

1