"Газові протести" у Казахстані: українцям радять утриматися від поїздок до країни

Головне
До 19 січня у Казахстані оголошено надзвичайний стан
Головне
5 Січня, 14:29 411

Громадян України закликали утриматися від поїздок до Казахстану у зв'язку з нестабільною ситуацією в республіці.

Посольство України в Казахстані повідомило, що українців в період з 5 по 19 січня 2022 року просять утриматися від поїздок до Казахстану у зв'язку з упровадженням надзвичайного стану, пише "Інтерфакс Україна".

У зв'язку з введенням з 05 січня по 19 січня 2022 року надзвичайного стану в м. Алмати, Алматинській та Мангістауській областях рекомендуємо утриматися від прибуття до Казахстану, а громадянам, які перебувають на території Казахстану, утриматися від відвідування місць масового скупчення людей на період надзвичайного стану в країні, - зазначили у посольстві.

Для громадян України в Казахстані діє номер гарячої лінії +7(705)7556610.

Нагадаємо, з 1 січня влада Казахстану підвищила ціну на скраплений газ з 60 тенге до 120 тенге за літр (7 грн 53 коп.). Після цього у великих містах республіки розпочалися масові протести.

5 січня президент Казахстану провів нараду з питань соціально-економічної ситуації в країні, на якій дав низку доручень щодо стабілізації соціально-економічної ситуації. Він доручив на пів року запровадити регулювання цін на скраплений газ, бензин та дизель.

Також Токаєв доручив запровадити державне цінове регулювання із соціально значущих продовольчих товарів, розглянути необхідність запровадження мораторію на підвищення комунальних тарифів для населення терміном на 180 днів.

Попри це 5 січня протести в Казахстані поновилися. Зокрема, мітингувальники захопили адмінбудівлі у великих містах та почали знищувати їх підпалами.

Читайте також