"Газові протести" у Казахстані поновилися: мітингувальники захоплюють та палять акімати, лунають вибухи

В Алмати підпалили будівлю міськадміністрації
Важливо
"Газові протести" у Казахстані поновилися: мітингувальники захоплюють та палять акімати, лунають вибухи
Протести у Казахстані Фото: Pavel Mikheyev/Reuters
5 Січня 2022, 12:32
читать на русском

Масові протести у Казахстані поновилися після незначного нічного перемир'я. У кількох містах республіки мітингувальники захопили місцеві адміністрації - акімати.

Місце ЗМІ пишуть, що в Алмати під час штурму акімату лунали постріли та вибухи. Поліцейські використовували світлошумові гранати, аби мітингувальники відступили, проте під натиском натовпу правоохоронці розбіглися. Нападники побили кількох поліцейських та відібрали у них щити та каски.

Повідомляється, що мітингарі поперекидали автівки, припарковані біля акімату та підпалили їх. Коли вони увірвалися до будівлі адміністрації, то підпалили  і її.

Підпал акімату Алмати Фото: informburo kz

Також в Алмати горить будівля прокуратури.

Влада міста просить мешканців розійтися, аби не допустити подальшого "зростання ескалації насильства".

Мешканців просять залишатися вдома.

Повідомляється, що натовп демонстрантів в казахстанському місті Актобе також захопив будівлю обласного акімату.

Десятки протестувальників зібралися і біля будівлі обласної адміністрації у Костанаї (адміністративний центр Костанайської області). Поліцейські виставили кордони, проте демонстрантам вдалося прорватися до будівлі.

У столиці Казахстану - Нур-Султані - запроваджено надзвичайний стан із 5 по 19 січня. Відповідне розпорядження надав президент Касим-Жомарт Токаєв.

Нагадаємо, з 1 січня влада Казахстану підвищила ціну на скраплений газ з 60 тенге до 120 тенге за літр (7 грн 53 коп.). Після цього у великих містах республіки розпочалися масові протести.

5 січня президент Казахстану провів нараду з питань соціально-економічної ситуації в країні, на якій дав низку доручень щодо стабілізації соціально-економічної ситуації. Він доручив на пів року запровадити регулювання цін на скраплений газ, бензин та дизель.

Також Токаєв доручив запровадити державне цінове регулювання із соціально значущих продовольчих товарів, розглянути необхідність запровадження мораторію на підвищення комунальних тарифів для населення терміном на 180 днів.

1