Йоттаметри і кеттаграми: вчені внесли зміни до стандарту метричної системи

Зміни до Міжнародної системи одиниць внесли уперше за 30 років
21 Листопада, 20:39

Привітайтеся з роннаграмами та кеттаметрами: міжнародні вчені, які зібралися у Франції в п’ятницю, проголосували за нові метричні префікси для вираження найбільших і найменших вимірювань у світі, що спонукало до постійно зростаючої кількості даних. Це вперше за більш ніж три десятиліття, коли до Міжнародної системи одиниць (СІ), узгодженого глобального стандарту метричної системи, було додано нові префікси.

Про це повідомляє www.sciencealert.com.

До ряду добре відомих префіксів, таких як кіло та мілі, приєдналися ronna та quetta для найбільших чисел – і ronto та quecto для найменших. За цю зміну проголосували вчені та представники урядів з усього світу, які взяли участь у 27-й Генеральній конференції з мір і ваг, яка керує СІ та збирається приблизно кожні чотири роки у Версальському палаці на захід від Парижа. Національна фізична лабораторія Великобританії, яка очолила пошук нових префіксів, у своїй заяві підтвердила, що резолюція прийнята.

Префікси полегшують вираження великих кількостей – наприклад, завжди називати кілометр як 1000 метрів або міліметр як одну тисячну метра швидко стане громіздким. Відтоді як СІ було створено в 1960 році, наукова потреба призвела до зростання кількості префіксів. Останній раз це було в 1991 році, коли хіміки, які бажали виразити величезні молекулярні кількості, підштовхнули додавання зетта і йотта.

Йоттаметр — це одиниця, за якою слідують 24 нулі

Але навіть потужної Yotta недостатньо, щоб впоратися з ненажерливим апетитом світу до даних, за словами Річарда Брауна, керівника метрології Національної фізичної лабораторії Великобританії.

З точки зору вираження даних у йоттабайтах, що є найвищим префіксом на цей час, ми дуже близькі до межі, — сказав Браун AFP. - "У нижньому кінці має сенс мати симетричне розширення, яке корисно для квантової науки, фізики елементарних частинок, коли ви вимірюєте справді дуже маленькі речі".

Нова вага світу

Нові префікси можуть спростити те, як ми говоримо про досить великі об’єкти.

Якщо ми думаємо про масу, а не про відстань, Земля важить приблизно шість роннаграмів, що є шістьма за якими йде 27 нулів, сказав Браун. - Юпітер, це приблизно дві кеттаграми, — додав він — двійка з 30 нулями.

Браун сказав, що у нього виникла ідея оновлення, коли він побачив повідомлення ЗМІ з використанням несанкціонованих префіксів для зберігання даних, таких як brontobytes і hellabytes. Google, зокрема, використовує hella для байтів з 2010 року.

"Це були терміни, які неофіційно були в обігу, тому було зрозуміло, що СІ має щось зробити", — сказав він.

Однак метричні префікси потрібно скоротити лише до першої літери – і B і H уже були використані, виключаючи bronto та hella.

"Єдиними літерами, які не використовувалися для інших одиниць або інших символів, були R і Q", — сказав Браун.

Конвенція передбачає, що більші префікси закінчуються на А, а менші на О.

І “середина слів дуже, дуже вільно базується на грецькій і латинській мовах для 9 і 10”, – сказав Браун.

Нові префікси повинні "забезпечити систему в майбутньому" та задовольнити світову потребу у більшій кількості – принаймні на наступні 20-25 років, додав він.

Читайте також