Консульство Нікарагуа в Криму: Україна знову вводить санкції

Нікарагуанська сторона своїми неприпустимими діями порушує сувернітет країни
10 Листопада, 14:03

Міністерство закордонних справ висловило рішучий протест у зв’язку з незаконним та непогодженим з Україною візитом посла Республіки Нікарагуа в Російській Федерації пані Альби Асусени Торрес до Автономної Республіки Крим, а також відкриттям "першої іноземної консульської установи" представництва Нікарагуа в окупованому Криму.

Про це йдеться в заяві МЗС України.

У відомстві зазначили, що нікарагуанські дипломати прибули в Крим для вручення консульського патенту так званому "Почесному консулу Нікарагуа в РФ з резиденцією в м.Сімферополь" Олегу Бєлавєнцеву.

Вручення цього патенту є грубим порушенням законодавства України і міжнародного права.

Ця дія вважається нашою державою нікчемною і розглядається як відверто недружній крок з боку Нікарагуа щодо України, який сприяє агресії Російської Федерації та її спробі анексії невід’ємної частини території України, якими є Автономна Республіка Крим та місто Севастополь, - додали у МЗС.

Читайте також

Зазначається, що відповідно до законодавства України, в’їзд іноземців та осіб без громадянства на тимчасово окуповану територію та виїзд з неї здійснюється через територію України. Важливо, що будь-які органи, їх посадові та службові особи на тимчасово окупованій території та їх діяльність вважаються незаконними, якщо ці органи або особи створені, обрані чи призначені у порядку, не передбаченому законодавством України, а будь-який акт (рішення, документ), виданий такими органами та/або особами, є недійсним і не створює правових наслідків.

МЗС уже попереджали нікарагуанську сторону про неприпустимість дій, які порушують суверенітет і територіальну цілісність України.

Україна розпочала процес застосування санкційних заходів, а також вживатиме у подальшому усі необхідні дії для захисту суверенітету і територіальної цілісності країни.

Нагадаємо, що у жовтні Кабінет міністрів погодив введення санкцій проти країни Нікарагуа, влада якої призначила свого консула в окупованому Криму.