Глава МЗС розповів, коли запрацює Кримська платформа

Міжнародні партнери готові взяти участь
Глава МЗС розповів, коли запрацює Кримська платформа
Дмитро Кулеба фото: УНІАН)
5 Листопада 2020, 13:30
читать на русском

Міністерство закордонних справ України повідомило, що перший міжнародний саміт у межах "Кримської платформи" щодо деокупації півострова запланований на травень 2021 року в Києві.

Про це заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба у четвер, 5 листопада, під час онлайн-брифінгу.

Кулеба зазначив, що міжнародні партнери підтримують ініціативу України щодо створення "Кримської платформи" і готові приєднатись до участі в ній.

Повідомляється, що Україна вже розпочала активну підготовку до проведення саміту: проводяться консультації з партнерами, а також пояснюється зміст і формат цієї платформи.

Я сьогодні можу офіційно повідомити, що остаточно ухвалене рішення, що саміт "Кримської платформи" відбудеться у травні 2021 року, - сказав глава МЗС.

Кулеба сподівається, що до проведення першого саміту ситуація з пандемією COVID-19 стабілізується, а зустріч зможе відбутись у Києві.

Глава МЗС (досьє Дмитра Кулеби) наголосив про системні репресії, які застосовуються щодо кримських татар в окупованому Криму. Він зазначив, що 3 листопада російський військовий суд у Ростові за відверто сфабрикованими звинуваченнями засудив трьох кримських татар. Також затримали двох кореспондентів Кримської солідарності, яких наступного дня відпустили.

Ми все одно бачимо, що це продовження системних репресій, які застосовує, використовуючи різний інструментарій, окупаційна влада Росії проти кримських татар, - додав Кулеба.

Читайте також

Нагадаємо, що у Міністерстві закордонних справ розпочали новий етап активної адвокації Кримської платформи, який передбачає інформування міжнародних партнерів про деталі кампанії щодо Кримської платформи.

5 жовтня перша заступниця міністра закордонних справ Еміне Джапарова повідомила, що Україна хоче запросити Російську Федерацію до заходів міжнародної Кримської платформи щодо питань деокупації півострова, проте невпевнена, що Москва зможе прийняти це запрошення.

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган запевнив у готовності його країни підтримати майбутню платформу щодо деокупації Криму. Туреччина також готова бути активним учасником Кримської платформи.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба зустрівся з Державним секретарем у закордонних справах і справах співдружності націй та розвитку Великої Британії Домініком Раабом та проінформував його про створення Кримської платформи — нового міжнародного майданчика, який консолідує міжнародні зусилля з деокупації Криму — та запросив Велику Британію до участі у ньому.

Також Кулеба провів телефонну розмову з міністром Європи та закордонних справ Французької Республіки Жаном-Івом Ле Дріаном, у якій запросив Францію до участі в Кримській платформі.

1