Козацький куліш: стародавній рецепт української страви
Куліш — традиційна страва українських козаків, яка асоціюється не лише із військом Запорозьким, але й з заселенням Дикого Поля, де козаки засновували міста та села, такі як Сватове (1660-ті) і Новопсков.
Пропонуємо простий рецепт козацького куліша зі Слобожанщини, що готувався у казані з пшоном, салом та затовчкою. Про це пише SHUBA.
Інгредієнти
Основні:
- Сало – 350 г
- Свинина – 1 кг
- Картопля – 10 шт.
- Цибуля ріпчаста – 3 шт.
- Пшоно – 800 г
- Сіль – за смаком
- Перець чорний мелений – за смаком
- Петрушка (пучок) – 200 г
- Часник (зубчики) – 4 шт.
- Яйця курячі – 5 шт.
Покроковий рецепт
Крок 1. Почистіть овочі. Картоплю наріжте великими шматками або залиште цілою, якщо вона середнього або малого розміру. Цибулю поріжте, моркву натріть або наріжте.
Крок 2. Поріжте сало і м'ясо, викладіть в казан для обсмажування. Як тільки сало віддасть жир, а м'ясо підрум'яниться, додайте цибулю. Коли все підсмажиться, долийте воду і додайте картоплю.
Крок 3. Візьміть кілька смужок сала і пару зубчиків часника, потовчіть у ступці. Промийте пшоно.
Крок 4. Коли картопля звариться, вийміть її у глибоку миску і потовчіть. У окрему миску вбийте сирі яйця і злегка збийте.
Крок 5. Поверніть товчену картоплю в казан і додайте пшоно. Посоліть, поперчіть, за бажанням можна додати лавровий лист. Залиште варитися на повільному вогні.
Крок 6. Додайте затовчку з сала і сирі яйця. Наприкінці додайте нарізану петрушку.
Такий куліш стане чудовою стравою на кожен день або святковий стіл, зберігаючи традиції української кухні.
Читайте також