Ідеально в холодний день: рецепти ситного плову

Плов можна варити з різними видами м`яса - свининою, яловичиною, курятиною
Ідеально в холодний день: рецепти ситного плову
Плов
15 Жовтня 2022, 22:48
читать на русском

Класичний узбецький плов має дуже складну технологію, тому розповідаємо, як приготувати плов за допомогою альтернативних варіантів рецептури.

Плов з куркою і бараниною

  • М'ясо - 1 кг
  • Рис - 1 кг
  • Морква-1 кг
  • Цибуля ріпчаста - 4 шт.
  • Часник - 2 головки
  • Перець гострий свіжий - 2 стручки
  • Зіра або інші прянощі - до свого смаку
  • Сіль - до свого смаку
  • Масло рослинне - 250-300 мл

М'ясо вимити, нарізати шматочками. Лук очистити, подрібнити, моркву нарізати брусочками. Казан розігріти, додати олію і обсмажити цибулю до золотистого відтінку. Викласти м'ясо, обсмажити до готовності. Додати моркву, знову обсмажити, посолити і всипати спеції.

Рис промити, засипати в казан, перемішати і залити окропом так, щоб вода покривала крупу на 2-2.5 см. Довести до кипіння, не накриваючи кришкою, в разі потреби посолити. Після закипання додати часник і гострий перець. Зменшити вогонь до мінімального, накрити кришкою і залишити на 20 хвилин. Після цього перевірити плов і, якщо рис сирий, додати води. Варити до готовності, потім вимкнути і залишити на 15 хвилин - настоюватися.

"Швидкий" плов

  • Свинина - 600 г
  • Рис - 1,5 ст
  • Морква - 1 шт.
  • Цибуля ріпчаста - 2 шт.
  • Масло рослинне - 30 г
  • Сіль - до свого смаку
  • Перець - до свого смаку
  • Цукор - 0,5 ч.л
  • Приправа для плову - 0,5 ч.л

М'ясо вимити, обсушити, нарізати порційними шматками по 2 см в діаметрі. Змастити сковороду олією, обсмажити на ній свинину до золотистої скоринки. Моркву очистити, вимити, натерти на тертці або нарізати соломкою. Лук також очистити, нарізати півкільцями.

Свинину викласти в казанок, а в сковороду - цибулю і моркву. Тушкувати 2-3 хвилини, потім додати до м'яса. Закип'ятити чайник, м'ясо з овочами перемішати і залити гарячою водою. Посолити, поперчити, додати спеції, і цукор, довести блюдо до кипіння. Рис промити, викласти на свинину. Якщо потрібно - залити водою (вона повинна покривати рис на 2-2.5 см). Накрити кришкою, поставити мінімальний вогонь і готувати плов 40-45 хвилин.

Плов з яловичиною

  • Яловичина (м'якуш) - 700 г
  • Рис довгозернистий - 500 г
  • Морква - 300 г
  • Цибуля ріпчаста - 300 г
  • Часник - 1 головка
  • Олія – 100 г
  • Зіра (насіння) - 0,5 ст.л
  • Барбарис сушений - 0,5 ст.л
  • Куркума мелена - 0,5 ч.л
  • Перець червоний гострий мелений - до свого смаку
  • Перець чорний мелений - до свого смаку
  • Сіль - до свого смаку

Цибулю очистити і нарізати півкільцями, обсмажити в казані на розігрітій олії. Яловичину вимити, обсушити, нарізати довільними шматочками. Покласти м'ясо в казан і смажити з цибулею 10 хвилин. Моркву очистити, нарізати брусочками. Додати до м'яса, тушкувати 5-7 хвилин.

Всипати всі спеції, які вказані в рецепті, перемішати. Влити гарячу воду і тушкувати плов 30-40 хвилин. Рис промити, викласти на яловичину і залити водою, щоб вона покривала крупу на 2-2.5 см. Після цього готувати плов 10-15 хвилин. Часник очистити від лушпиння, цілком викласти на плов. Дерев'яною шпажкою виконати отвори в рисі, накрити казан кришкою, готувати плов ще 20 хвилин. Перед подачею перемішати.

Читайте також