Ліки і приправа: петрушка чистить організм від каменів і холестерину
Петрушка - це рослина зеленого кольору з пряним і насиченим ароматом. Найпоширенішим застосуванням її є кулінарія, проте корисні властивості і вміст величезної кількості корисних компонентів стає причиною використання в медичних цілях для оздоровлення організму. Петрушка пристосована до різних кліматичних умов і може рости навіть в домашніх умовах.
Калорійність петрушки на 100 г складає всього 47 ккал:
- Білки - 3,7 г.
- Жири - 0,4 г.
- Вуглеводи - 7,6 г.
Вітаміни, що є в петрушці є активними антиоксидантами, які виводять з організму вільні радикали. Вони захищають імунну систему, клітини і тканини тіла, сприяють їх регенерації та активному оновленню.
Найбільше в петрушці аскорбінової кислоти - вітаміну C. Вона зміцнює судини і нервову систему, ендокринні залози.
Фолієва кислота - вітамін B9, активно бере участь в кровотворенні, нормалізує роботу печінки і органів шлунково-кишкового тракту.
Завдяки фолієвій кислоті встановлюється баланс процесів збудження і гальмування в нервовій системі людини.
Нікотинова кислота - вітамін PP, відповідає за стимуляцію окислювальних і відновних процесів, продукування шлункового соку.
Токоферол - вітамін E, є основним антиоксидантом, застосовується для профілактики старіння, відновлення капілярів.
Вітамін K - координує кальцієвий обмін, нормалізує згортання крові.
Вітамін B2 - рибофлавін, відповідає на стан епідермісу і зір, підтримку нервової системи в оптимальному стані, профілактику нервових зривів.
Петрушку активно використовують в медицині. Завдяки ефірній олії, ця рослина стає відмінним відхаркувальним засобом при простудних захворюваннях, а також хорошим антисептиком. Для лікування хвороб застосовують насіння і траву.
Народна медицина рекомендує петрушку у вигляді відварів і настоїв для лікування бронхітів, запальних процесів і як профілактичний народний засіб. Корисний сік зелені застосовують при захворюваннях серця і для зниження в крові цукру. Тому для хворих на діабет петрушка є справжнім порятунком.
Також ця кулінарна пряність застосовується як сечогінний засіб. Для цього використовується відвар петрушки.
Цей же відвар служить і ліками при запальних процесах передміхурової залози, каменях у нирках і сечоводі, збої менструальних циклів. Петрушка бездоганно очищає організм, позбавляючи його від шлаків і зайвих кілограмів.
Вона також знімає подразнення після укусів комах, а особливо від бджіл (досить придушити свіжий пучок зелені і помазати укус). А її застосування як засіб від неприємного запаху з рота здатне ліквідувати навіть запах часнику.
Корисні властивості петрушки при боротьбі з ослабленим зором, її поєднання з соком моркви дає відчутний результат вже через місяць застосування.
Завдяки корисним властивостям петрушка використовується в косметології як головний компонент відбілюючих масок. Її склад здатний допомогти розв'язати проблему веснянок на обличчі. Використання відвару трави щодня не тільки відбілює шкіру, але і робить молодшою і надає здоровий блиск, а також підтягує.
Використовується в кулінарії як основна приправа до страв з м'яса і риби, а також в салатах.
У сушеному або в свіжому вигляді кулінари всього світу створюють неповторні смакові комбінації в стравах. А також вона використовується дуже часто для прикрашання страв і додаванням їм свіжості і оригінальності.
Захворювання, при яких не можна вживати петрушку в будь-якому вигляді:
- Цистит.
- Сечокам`яна хвороба.
- Захворювання сечового міхура.
- Запальні процеси в нирках.
- Схильність до алергії (петрушка, вживана в надмірних кількостях, може загострити алергію або стати причиною появи рясної висипки на шкірі).
- Подагра.
Читайте також