Масові протести у Вірменії: чого вимагають учасники акцій непокори

Масові протести організувала та проводить опозиція
4 Травня, 17:50 865

З ранку середи, 4 травня, в центрі столиці Вірменії Єревані проходять масові протестні акції, що проводяться в рамках акцій непокори опозиційних політичних партій та рухів.

Як повідомляє місцева агенція новин "АМИ", протестувальники перекрили Київський міст (зв'язуючий центр міста з південними та південно-західними кварталами), низку великих транспортних розв'язок.

Напередодні віцеспікер вірменського парламенту, представник опозиційної фракції "Вірменія" Ішхан Сагателян закликав учасників Руху опору зібратися в середу 15:30 на площі Франції, щоб пред'явити вимогу про відставку прем'єр-міністру Вірменії Ніколу Пашиняну.

У місцях скупчення демонстрантів знаходиться велика кількість співробітників поліції та силовиків. Іноді між ними відбуваються перепалки та бійки, проте великих зіткнень не спостерігається.

Прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян прокоментував дії опозиції щодо проведення вуличних акцій непокори з вимогою його відставки:

Не слід піддаватися спокусі, ніколи не треба характеризувати демократію як слабкість влади чи держави. Сьогодні демократія – міжнародний бренд номер один Вірменії, і ми збережемо цей бренд. Але це не означає, що немає ліній, за якими демократія діє на повну силу і з усією суворістю своїх правових, законних, конституційних механізмів.

Видання нагадує, що раніше прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян заявив у парламенті, що міжнародне співтовариство закликає Вірменію знизити планку у питанні статусу Нагірного Карабаху, інакше воно не зможе надати допомогу вірменській стороні. Ця заява викликала широкий резонанс як у Вірменії, так і в Арцаху.

Близько двох тижнів вірменські опозиційні партії та рухи організують протестні ходи в Єревані, містах та сільських громадах Вірменії із закликом до консолідації проти дій влади країни. Опозиція вважає, що політика влади загрожує безпеці Вірменії та Арцаха.

Зокрема, в Єревані 1 травня опозиція заявила про старт масштабних мирних акцій непокори. 2 травня громадяни перекрили на кілька годин ключові вулиці та перехрестя столиці, а також магістралі, що пов'язують спальні райони Єревана з центром. 3 травня учасники Руху опору перекривали в Єревані мости, естакади, площі, перехрестя та вулиці, блокувалися в'їзди до столиці з областей. Поліція із застосуванням грубої сили піддавала приводу демонстрантів.

Читайте також