Напад на журналістів "Схем" в "Укрексімбанку": Мецгер склав повноваження

Головне
Він вибачився перед журналістами й пішов у відставку
Головне
6 Жовтня, 19:56

4 жовтня на знімальну групу програми розслідувань "Схеми" напали під час інтерв'ю з головою "Укрексімбанку" Євгеном Мецгером у його кабінеті.

Про це розповіла керівниця проєкту "Схеми" Наталка Седлецька.

З працівниками "Схем" трапилась абсолютно дика ситуація — на них напали у центрі Києва високопосадові працівники державного "Укрексімбанку", прямо у кабінеті голови правління, забрали техніку та видалили відзняте відео, — написала вона.

Під час інтерв'ю голові "Укрексімбанку" Євгену Мецгеру не сподобалось одне із запитань інтерв'юєра Кирила Овсяного. Мецгер наказав охороні вилучити камери та "дістати з них касети".

Після цієї вказівки, охоронці застосували фізичну силу до оператора Олександра Мазура, силою відібрали у нього камери, забрали картки із фото і відео та видалили всю інформацію.

Весь цей час знімальну групу утримували у кабінеті Мецгера у його присутності. Крім голови "Укрексімбанку" там також був присутній директор департаменту інформаційної політики фінустанови Володимир Пікалов, охоронець та ще один працівник банку.

Редакція згодом звернулась до технічних спеціалістів, щоб спробувати відновити видалене відео, і ось фрагмент інтерв'ю, який вони відновили:

Що кажуть в поліції

Після нападу, представники редакції "Схем" викликали поліцію і написали заяву про перешкоджання журналістській діяльності. Як повідомили в ГУ НП у місті Києві, за фактом перешкоджання професійній діяльності журналістів столичні дізнавачі розпочали кримінальне провадження за ч. 1 ст. 171 Кримінального кодексу України.

6 жовтня поліція перекваліфікувала провадження щодо нападу на журналістів. Поліцейські внесли у ЄРДР відомості за ознаками злочину передбаченого частиною 3 ст. 171 КК – третя частина – найсуворіша, передбачає, що злочинні дії щодо перешкоджання журналістам було скоєно службовою особою з використанням свого службового становища або за попередньою змовою групою осіб.

На напад також відреагувала генпрокурорка Ірина Венедіктова. Вона заявила, що прокуратура "не буде покривати безумство, продемонстроване співробітниками державного банку".

Реакція Мецгера

Голова правління банку Євген Мецгер склав повноваження після нападу на журналіста та оператора програми "Схеми" та попросив у них вибачення:

Я не мав права на той спалах, він викликає найбільшу огиду і сором саме в мене. За своїми моральними переконаннями та значним суспільним резонансом, я написав заяву про відсторонення мене від здійснення повноважень Голови правління АТ "Укрексімбанк". Відповідну заяву я надав Наглядовій раді банку і сьогодні, 6 жовтня, вона була задовільнена, – написав він у Facebook.

Нагадаємо, 22 вересня невідомі біля села Лісники скоїли замах на першого помічника президента України Володимира Зеленського Сергія Шефіра - вони обстріляли його авто та поранили водія політика.