Нападника на журналіста видання Vежа засудили до двох років позбавлення волі умовно

Обвинувачений не визнає себе винним
3 Жовтня, 15:56 301

У Вінницькому суді сьогодні, 2 жовтня оголосили вирок у справі про напад прихильника партії Шарія Артема Артеменка на шеф-редактора видання "Вежа" Андрія Качора.

Про це повідомляє видання Vежа.

Суддя Ковальчук, дослідивши всі докази та свідчення у справі, вирішила, що свідчення потерпілого журналіста, дані як під час досудового розслідування так і в залі суду є логічними та послідовними і узгоджуються з наявними доказами у справі та показами свідків. Водночас свідчення обвинуваченого Артеменка суд визнав як такі, якими він намагався ввести суд в оману. Також суд взяв до уваги те, що обвинувачений не розкаюється і жодним чином не визнає себе винним.

З огляду на це, суддя Ковальчук винесла вирок: визнати обвинуваченого Артеменка винним у скоєнні злочину за ч.2 ст. 345-1 – "Умисне заподіяння журналісту, його близьким родичам чи членам сім’ї побоїв, легких або середньої тяжкості тілесних ушкоджень у зв’язку із здійсненням цим журналістом законної професійної діяльності".

У зв’язку з молодим віком підсудного, а також з огляду на відсутність у нього судимостей, суд вирішив призначити покарання, яке не передбачає ізоляцію від суспільства. Відтак суддя Ковальчук ухвалила призначити Артеменку покарання у вигляді двох років позбавлення волі умовно, з іспитовим терміном три роки. Вирок може бути оскаржений в установленому законом, порядку.

Читайте також

Нагадаємо, що представники прокуратури та сам журналіст Андрій Качор просили в суду призначити обвинуваченому покарання у вигляді чотирьох років позбавлення волі.

Після оголошення вироку обвинувачений Артеменко, який прибув на суд з невеликою групою підтримки, вкотре заявив, що не визнає себе винним, а один з присутніх прихильників партії Шарія російською мовою почав під відеозапис ставити провокативні запитання представниці прокуратури та журналісту Качору. Пізніше вже вийшовши з зали судових засідань, один з представників партії проросійського блогера намагався заблокувати журналіста Качора на сходах, проте після попередження про кримінальну відповідальність припинив такі дії.

Для нас головною метою було доведення вини у скоєнні злочину проти журналіста за його журналістську діяльність. Це важливий прецедент, який, я сподіваюсь, може убезпечити колег по всій країні від подібних нападів у майбутньому. Тому що дуже важливо було продемонструвати принцип невідворотності покарання і особливо за подібні злочини, - заявив журналіст Андрій Качор.

Читайте також

Водночас з огляду на поведінку та свідчення обвинуваченого, я сумніваюсь, що подібне покарання призведе до його виправлення, адже попри всі докази, він відмовляється визнавати себе винним. На мою думку, така позиція Артеменка має під собою політичне підґрунтя з огляду на те, що ця людина, визнана винним у такому злочині, тепер ще й балотується на місцевих виборах від партії Шарія, – додав Качор.

Нагадаємо, що активіст проросійської партії Шарія здійснив напад на шеф-редактора "Вежі" Андрія Качора 30 серпня 2019 року. В районі Староміського мосту Артеменко підійшов до журналіста, уточнив його прізвище і пересвідчившись, що спілкується з журналістом, почав висловлювати претензії щодо журналістських публікацій про Анатолія Шарія, які писав журналіст Андрій Качор.

Артеменко заявив, що він і його друзі є прихильниками проросійського блогера та в агресивній формі вимагав вибачень від журналіста за його публікації. Отримавши відмову, наніс удар в голову журналіста, спричинивши цим легкі тілесні ушкодження.

Наступного дня, ще до затримання поліцією, Артеменко дав інтерв’ю у відеоблозі Шарія, де зізнався у скоєному злочині, щоправда покрививши обставини подій. Пізніше нападника на журналіста Артема Артеменка Вінницька обласна організація партії Шарія висунула кандидатом в депутати до Вінницької міської ради на виборах 25 жовтня.