НБУ випустив до Дня Незалежності нові пам’ятні монеті "Сміливість бути. UA"

Вони продовжують серію "Безсмертна моя Україно"
24 Серпня, 16:44

Національний банк України презентував нові пам’ятні монеті "Сміливість бути. UA", присвячені сміливості української нації.

Про це йдеться у повідомленні пресслужби НБУ, передає "ДС".

Нові монети "Сміливість бути. UA" символічно введені в обіг до 32-ої річниці Незалежності України. Вони продовжують серію "Безсмертна моя Україно". Виготовлені у двох номіналах і, відповідно, з двох різних матеріалів.

Монета номіналом 10 гривень виготовлена зі срібла 925 проби масою 31,1 г (одна тройська унція), оздоблена локальною позолотою (вміст золота — не менш ніж 0,00009 г).

Категорія якості карбування — "спеціальний анциркулейтед", діаметр – 38,6 мм. Тираж — до 5 тис. штук.

На аверсі зображено стилізовану композицію, що символізує Україну. Образ втілено в символі тризуба, що перебуває "на вістрі" часу, сучасних трендів, суспільних процесів, уваги світу та творення нової світової історії. На абсолютно дзеркальному тлі розміщено лезо меча. Угорі — малий Державний Герб України.

Аверс монети

На реверсі — композиція, що символізує феномен сміливості та героїчного спротиву українського народу. У центрі зображено золотисту зірку, що засяяла новою надією (символічна паралель — Вифлеємська зоря), яка завдяки неймовірній відвазі та рішучості українців зруйнувала непорушний ідеологічний (міфічний) "камінь-бетон" непереможності російської армії, що протягом багатьох десятиліть навіювався російською пропагандою усьому світу, а також вертикальний напис: "Сміливість бути. UA".

Реверс монети

Монета з нейзильберу має номінал 5 гривень. Її дизайн повторює загальну стилізовану композицію срібної монети з акцентом зображення аверсу на лезі меча, розміщеного на матовому тлі, як символічний знак готовності українців захищати свою незалежність зі зброєю в руках. Тираж — 75 тис. штук.

Автори ескізів — київські художники Володимир Таран, Олександр Харук, Сергій Харук. Скульптор — Володимир Атаманчук.

"Ці монети особливі, адже зазвичай монети присвячуються особистостям, подіям чи якимось суто матеріальним речам. Але ми спробували віднайти щось, що нас об’єднує та є вартим того, щоб бути закарбованим на монеті. І ми знайшли спільну рису, яка є очевидною для всього світу, рису, яка, по суті, стала синонімом слова "українці". Це — сміливість!" — прокоментував голова Нацбанку Андрій Пишний.

Нагадаємо, компанія Google випустила новий дудл, присвячений Дню Незалежності України. На малюнку зображений парад українців, які демонструють гордість і впевненість, рухаючись у майбутнє. Авторкою ілюстрації є київська художниця Поліна Дорошенко.