НБУ випустив до Дня Незалежності нові пам’ятні монеті "Сміливість бути. UA"

Вони продовжують серію "Безсмертна моя Україно"
НБУ випустив до Дня Незалежності нові пам’ятні монеті "Сміливість бути. UA"
24 Серпня 2023, 16:44

Національний банк України презентував нові пам’ятні монеті "Сміливість бути. UA", присвячені сміливості української нації.

Про це йдеться у повідомленні пресслужби НБУ, передає "ДС".

Нові монети "Сміливість бути. UA" символічно введені в обіг до 32-ої річниці Незалежності України. Вони продовжують серію "Безсмертна моя Україно". Виготовлені у двох номіналах і, відповідно, з двох різних матеріалів.

Монета номіналом 10 гривень виготовлена зі срібла 925 проби масою 31,1 г (одна тройська унція), оздоблена локальною позолотою (вміст золота — не менш ніж 0,00009 г).

Категорія якості карбування — "спеціальний анциркулейтед", діаметр – 38,6 мм. Тираж — до 5 тис. штук.

На аверсі зображено стилізовану композицію, що символізує Україну. Образ втілено в символі тризуба, що перебуває "на вістрі" часу, сучасних трендів, суспільних процесів, уваги світу та творення нової світової історії. На абсолютно дзеркальному тлі розміщено лезо меча. Угорі — малий Державний Герб України.

Аверс монети

На реверсі — композиція, що символізує феномен сміливості та героїчного спротиву українського народу. У центрі зображено золотисту зірку, що засяяла новою надією (символічна паралель — Вифлеємська зоря), яка завдяки неймовірній відвазі та рішучості українців зруйнувала непорушний ідеологічний (міфічний) "камінь-бетон" непереможності російської армії, що протягом багатьох десятиліть навіювався російською пропагандою усьому світу, а також вертикальний напис: "Сміливість бути. UA".

Реверс монети

Монета з нейзильберу має номінал 5 гривень. Її дизайн повторює загальну стилізовану композицію срібної монети з акцентом зображення аверсу на лезі меча, розміщеного на матовому тлі, як символічний знак готовності українців захищати свою незалежність зі зброєю в руках. Тираж — 75 тис. штук.

Автори ескізів — київські художники Володимир Таран, Олександр Харук, Сергій Харук. Скульптор — Володимир Атаманчук.

"Ці монети особливі, адже зазвичай монети присвячуються особистостям, подіям чи якимось суто матеріальним речам. Але ми спробували віднайти щось, що нас об’єднує та є вартим того, щоб бути закарбованим на монеті. І ми знайшли спільну рису, яка є очевидною для всього світу, рису, яка, по суті, стала синонімом слова "українці". Це — сміливість!" — прокоментував голова Нацбанку Андрій Пишний.

Нагадаємо, компанія Google випустила новий дудл, присвячений Дню Незалежності України. На малюнку зображений парад українців, які демонструють гордість і впевненість, рухаючись у майбутнє. Авторкою ілюстрації є київська художниця Поліна Дорошенко.

1