Офіс президента та Кабмін презентували план відновлення України після війни

Важливо
Українська економіка базуватиметься на принципах дерегуляції та лібералізації
Важливо
2 Травня, 19:07

В Україні розробили план економічного відновлення країни та презентували його у Комітеті Верховної Ради з питань економічного розвитку.

Як повідомив голова Офісу президента Андрій Єрмак, цей план розробили президентська та урядова команди.

План економічного відновлення України побудований на дев'яти ключових принципах:

  1. Повний доступ до ринків ЄС та Великої сімки. Велика Британія та країни Євросоюзу уже оголосили про скасування імпортних мит на українські товари. Очікуємо на аналогічні дії з боку урядів США, Японії, Канади.
  2. Отримання статусу кандидата, а потім повноправне членство в ЄС.
  3. Побудова економіки на принципах дерегуляції та лібералізації. По більшості ліцензій та дозволів вже схвалений декларативний принцип для бізнесу.
  4. Налагодження логістичних маршрутів в західному напрямку. Уряд працює над розширенням їх пропускної здатності. Вже є перші результати - між Україною та Польщею підписаний відповідний меморандум.
  5. Перехід від експорту сировини до перероблення в тих галузях, які дають найбільшу експортний виторг. В сільському господарстві та в металургії завдяки переробленню можна буде досягнути її значного зростання.
  6. Розвиток вітчизняного ВПК. Йдеться не лише про закупівлю зброї, але й виробництво, в тому числі шляхом трансферу військових технологій.
  7. Самодостатність в енергетиці досягатиметься збільшенням видобування власного газу та розвитком атомної енергетики. За 3-5 років цілком реально отримати енергетичну самостійність.
  8. Кліматична модернізація. Створення нових об’єктів в різних галузях промисловості повинно враховувати принципи "зеленої економіки".
  9. Локалізація не менше 60%. У відновленні України будуть задіяні українські компанії та виробники. Це дасть поштовх економіці, створить нові робочі місця, пожвавить підприємницьку активність.

Раніше, нагадаємо, Кабінет міністрів ухвалив постанову "Деякі питання регулювання діяльності у сфері комунальних послуг у зв’язку із введенням в Україні воєнного стану". Так, для населення тарифи на комуналку залишатимуться на рівні 24 лютого 2022 року.

Читайте також